Az ENSZ szerint emberiesség elleni bűncselekmény lehet a tálibok nőüldözése

nők
2023 március 07., 09:52

Az Emberi Jogi Tanács genfi ülésén hétfőn bemutatott ENSZ-jelentés szerint emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja Afganisztánban.

Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzettel foglalkozó különmegbízottja szerint a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja „felér a nemi alapú üldöztetéssel, ami emberiesség elleni bűncselekménynek minősül”. Bennett úgy fogalmazott, a tálibok célja a nők és lányok jogainak megtagadása és közéletből való kitörlésük.

Az afganisztáni, tálibok által irányított „tájékoztatási minisztérium” szóvivője nem reagált az ENSZ jelentésére. A tálibok nemrég azt mondták, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám és az afgán kultúra értelmezésével összhangban, amihez hozzátették, hogy terveznek olyan iskolákat is nyitni, ha sikerül „megfelelő feltételeket teremtenek a lányok számára”.

A tálibok 2021 augusztusában vették át az irányítást Afganisztánban, azóta drasztikusan leépítették a nők jogait és szabadságát. (Reuters)