A svéd miniszterelnök szerint történelmi a nap, amikor a Fidesz-KDNP is beengedte Svédországot a NATO-ba

hadsereg
február 26., 17:51

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását a magyar Országgyűlés is, a NATO-tagállamok közül utolsóként. A svéd kormányfő az X-en azt írta: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 2022. október 17-én.
photo_camera Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 2022. október 17-én. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Rishi Sunak brit kormányfő is a történelmi nap kifejezést használta az X-en, és azt írta: „Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük Önöket.”

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. „Szívből jövő gratuláció országuknak” – mondta a francia elnök, örvendetesnek nevezve, hogy már Svédország és Finnország is a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár azt írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. „Szabad az út Svédországnak a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is” – mondta.

Frissítés: David Pressman, az USA magyarországi nagykövete a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nagyon örül, hogy az Országgyűlés majdnem két év után megszavazta a svédek NATO-csatlakozását. Azt mondta, megtiszteltetés volt látni, hogy „Magyarország újra szövetségesként viselkedett”. Kérdésre elmondta, hogy a svéd NATO-csatlakozás támogatásával még nem rendeződtek a magyar–amerikai kapcsolatok, ez még a jövő kérdése. (MTI, Telex)