Az ENSZ főtitkára szerint reformra szorul a Biztonsági Tanács, mert megingott az ENSZ tekintélye

külföld
február 26., 16:21

A Biztonsági Tanács zsákutcába jutott, miután képtelennek bizonyult a legfontosabb, békével és biztonsággal kapcsolatos kérdések kezelésére – mondta az ENSZ főtitkára a világszervezet emberi jogi tanácsának hétfői ülésén Genfben.

photo_camera Fotó: Gabriel Monnet/AFP

António Guterres azt mondta, „a BT tekintélyét jócskán, de lehet hogy nagyon súlyosan aláásta az a tény, hogy nem tudott egységesen fellépni sem az ukrajnai háború, sem a gázai fegyveres konfliktus kezelésében”, és „a hasonló esetek elkerülése érdekében a testület összetételét és a munkamódszereit is meg kell változtatni”. Guterres ezzel arra utalt, hogy az USA (Izrael diplomáciai és katonai támogatója) február 20-án ismét megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali gázai tűzszünetet követelő határozatot.

A főtitkár az izraeli hadsereg Rafah ellen tervezett átfogó támadásával kapcsolatban figyelmeztetett, hogy „az nemcsak az oda menekült 1,5 millió palesztin jövőjére nézve járna katasztrofális következményekkel, hanem az ENSZ segélyprogramjának a koporsójába is az utolsó szöget verné be”.

Guterres szerint a világban sokasodnak a korábban sohasem látott mértékű szenvedéssel járó konfliktusok, amikben egyre többféle formában éri támadás az emberi jogokat. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ legszegényebb országainak adósságát el kellene engedni, a klímaváltozás elleni küzdelemre pedig több pénzt kellene költeni, majd védelmébe vette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségét (UNWRA), ami szerinte döntő szerepet játszik a gázai menekültek életben tartásában.

photo_camera Fotó: Gabriel Monnet/AFP

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólalásában bírálta az ENSZ és szervezetei tevékenységének aláásására tett kísérleteket. Szerinte „az ENSZ villámhárítójává vált a manipulatív propagandának, valamint bűnbakjává az elhibázott politikáknak, ami mélységesen rossz a közjó szempontjából, továbbá becsapja azokat az embereket, akik bíznak az ENSZ-ben és intézményeiben”. (MTI)