Az ukrán hadseregben harcoló külföldi önkéntesek ukrán állampolgárságot kaphatnak

háború
február 26., 16:43

Külföldi önkéntesek a családjukkal együtt ukrán állampolgárságot kaphatnak, ha csatlakoznak az ukrán hadsereghez az Oroszország elleni háborúban – közölte Igor Klimenko belügyminiszter, aki szerint a kormány már több határozatot is elfogadott erről.

„Sőt, minden okmány, amivel ezek az állampolgárok rendelkeznek, és az ideiglenes ukrajnai tartózkodási engedélyek, mind érvényesek, még akkor is, ha a határidők lejártak. Biztos vagyok benne, hogy más országok állampolgárai, akik részt vettek az orosz hadsereggel szembeni fegyveres ellenállásban, mind megkapják – ha van ilyen kívánság – az ukrán állampolgárságot” – mondta Klimenko.

Az önkormányzat egyik munkatársa kitűzi az ukrán zászlót a felszabadított Bucsa tanácsházára 2022. április 7-én.
photo_camera Az önkormányzat egyik munkatársa kitűzi az ukrán zászlót a felszabadított Bucsa tanácsházára 2022. április 7-én. Illusztráció: Ronaldo Schemidt/AFP

Eközben az orosz útlevéllel rendelkező ukránokat – a Zelenszkij által benyújtott többszörös állampolgárságról szóló törvényjavaslat értelmében – megfoszthatják az ukrán állampolgárságuktól. A törvényjavaslat meghatározza, kik azok, akik nemzetbiztonsági okokból nem kaphatják meg az ukrán állampolgárságot. A többes állampolgárságról szóló törvény elfogadása után annak birtokosai a hadiállapot alatt nem hagyhatják el Ukrajnát. (Sztrana)