Hollandia történetének legnagyobb bűnügyi tárgyalásán életfogytiglanra ítélték Ridouan Taghi drogbárót

külföld
február 27., 18:35

Egy amszterdami bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróra 2015 és 2017 között elkövetett hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

photo_camera Rajzok az elítéltekről a bírósági tárgyaláson Fotó: ANP via AFP

Taghi két cinkosa, Said R. és Mario R. is életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg a drogkartell másik 16 tagját 21 hónaptól 23 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék.

Az ítéletet hat évvel a tárgyalás kezdete után hozták meg, egy szigorúan őrzött tárgyalóteremben, Amszterdam külvárosában. 142 tárgyalási nap, 800 oldalnyi beadvány és több mint 3000 oldalnyi ügyvédi irat kellett ahhoz, hogy meghozzák az ítéletet. A 2021. március 11-én kezdődött „megapert” kezdettől fogva titok és biztonság övezte. A bíróságon reggel fokozott biztonsági rendszabályok voltak érvényben, a hadsereget mozgósították, továbbá az ügyészek és a bírák páncélozott autóban érkeztek a tárgyalás helyszínére.

Rendőrségi helikopter és rendőrségi drón a tárgyalás helyszínén
photo_camera Rendőrségi helikopter és rendőrségi drón a tárgyalás helyszínén Fotó: Robin Utrecht/ANP via AFP

A per első számú vádlottját 2019-ban tartóztatták le Dubajban és adták át a holland hatóságoknak. A 46 éves, Marokkóban született és Hollandiában nevelkedett Taghi egy nemzetközi szervezett bűnözői csoport vezetője. A csoportot – aminek a gyökerei részben a Benelux-államokban vannak – Mocro Maffia néven ismerik, ami utal a bűnbanda tagjainak marokkói származására. Az ügyészek szerint Taghi – fogva tartása ellenére – a börtönből irányította a bűnszervezetet.

A gyilkosságokat 2015 és 2017 között követték el, Ridouan Taghi parancsára, főleg olyanok ellen, akiket a banda rendőrségi besúgóként tartott számon. A bűnszervezet egyik tagja, Nabil B. 2017-ben feladta magát a rendőrségen, és belegyezett abba, hogy a vád koronatanúja legyen. Nem sokkal később, Nabil B. testvérét, ügyvédét és tanácsadóját megölték, Peter R. de Vries bűnügyi újságírót agyonlőtték.

photo_camera Fotó: Robin Utrecht/ANP via AFP

Ridouan Taghi aki nem vett részt az ítélethirdetésen, saját magát képviselte a per utolsó szakaszában, mivel korábbi ügyvédjét tavaly áprilisban letartóztatták, azzal a gyanúval, hogy segített ügyfelének a külvilággal való kommunikációban. Taghi tagadta az ellene felhozott vádakat, és a per többi vádlottja sem tett beismerő vallomást a bíróságon.

Az ügyvédek ügyfeleik felmentését kérték. A bíróság elutasította a védelem azon érveit, hogy a tárgyalás tisztességtelen volt. A bírák úgy döntöttek, hogy Nabil B. vallomása megbízható volt, és bizonyítékként felhasználható. Maga a koronatanú is bíróság elé állt, és 10 év börtönbüntetést kapott. A törvényszék ítélete fellebbezhető. (BBC, MTI)