Magyarokat fenyegető üzenetek érkeznek a kárpátaljai telefonokra, orosz információs művelet lehet a háttérben

külföld
február 27., 09:15

Tömegesen érkeztek az elmúlt napokban a helyi magyarokat elüldözéssel vagy erőszakkal fenyegető üzenetek Kárpátalján a mobilokra. A Telegram-csatornákon megjelenő ukrán és magyar nyelvű üzenetek több verzióban is terjednek. A szöveg többek között kurva parazitának nevezik a magyarokat, a grafikákon pedig egy maszkos-késes férfi áll, pulcsiján az ukrán címer háromágú szigonya, alatta Kárpátalja térképe és a területet elhagyók sorai. Néhány további verzió:

„Meneküljetek, hazaárulók!”, „Takarodás Ukrajnából!”, „Aki nem fut el, az lesz az első!”.

Az egyik magyar nyelvű szövegvariánsban:

„ Magyarok, jobb ha mielőbb menekülsz Ukrajnából! Magyarok késre!”

Ez így minden magyar anyanyelvűnek azonnal hibás, magyartalan fordításnak tűnik, de valójában az ukrán változatok is majdnem ennyire ukrántalanok.

photo_camera Orosz provokációnak tűnő magyar nyelvű körüzenet a magyarok elűzésére. Forrás: ICES

Mint Dmitro Tuzsanszkij, az ungvári ICES elemző intézet és thinktank vezetője írja, a szöveg egyértelműen orosz provokációnak, különleges információs hadviselésnek tűnik, hogy az ukrán nacionalistának beállított üzenetekkel gerjesszék Kárpátalján az etnikai feszültségeket. A botüzenetek kazah, kirgiz és boszniai számokról érkeznek.

Kárpátalja katonai kormányzója is kiadott egy közleményt arról, hogy orosz információs műveletről van szó. "Az ellenség megpróbálja egymás ellen ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket" - írja a hivatala, és azt kérik, hogy aki hasonló tartalmú üzenetet kap, blokkolja az üzenet küldőjét.

Korábban több példa is volt hasonló oroszgyanús műveletekre Kárpátalján. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székháza elleni 2018-as robbantásos merényletet egy oroszpárti német szélsőjobbos finanszírozta, de a 2022. februári orosz támadás után is voltak a mostanihoz hasonló, "késre a magyarokat" üzenetek, akkor azokat kifejezetten a magyarlakta részeken, Beregszász környékén küldték szét.

Kárpátalján valószínűleg már százezer magyar sem maradt helyben, a Kreml ennek ellenére szereti lebegtetni a terület hovatartozását. Legutóbb Vlagyimir Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjújában beszélt érthető magyar igényekről és revíziós célokról.