Két lengyel szélsőjobbos próbálta felgyújtani a KMKSZ ungvári székházát

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Volt, aki még akkor is az ukránokra gyanakodott, amikor Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója egy hete bejelentette, hogy két, valamelyik EU-tagországból származó férfi volt az, aki február 4-én hajnalban Ungváron benzines palackkal megpróbálta felgyújtani a magyarok kulturális szövetségének székházát.

A kormányzó most azonban közzétette, konkrétan kiket is gyanúsítanak. Kiderült, hogy két lengyel szélsőjobbosról van szó: a 22 éves Adrian Marglewski és a 25 éves Tomasz Rafal Szimkowiak mindketten a Falange nevű szervezet tagjai.

Marglewski rohamrendőrszerkós képét külön is iderakom, annyira jól néz ki:

A Falanga pánszláv eszméket valló, Putyin politikáját támogató szervezet, de nem csak elméletben: több tagja is részt vett a Donbasszban zakló harcokban az oroszbarát szakadárok oldalán.

A két férfi Szlovákia felől lépett be Ukrajnába az akció napján, majd másnap ugyanott távoztak. A hatóságok megtalálták az ungvári szálláshelyüket, és azonosították az akció közben használt telefonokat is.

Először éjjel egykor próbálkoztak, de miután megnézték az akciót dokumentáló videójukat, azt nem találták elég hatásosnak, ezért elmentek egy benzinkútra, vettek még benzint , és hajnalban újra próbálkoztak, ezúttal látványosabban.

A kormányzó szerint a távollétükben fogják meggyanúsítani őket.