Két lengyel szélsőjobbos próbálta felgyújtani a KMKSZ ungvári székházát

Volt, aki még akkor is az ukránokra gyanakodott, amikor Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója egy hete bejelentette, hogy két, valamelyik EU-tagországból származó férfi volt az, aki február 4-én hajnalban Ungváron benzines palackkal megpróbálta felgyújtani a magyarok kulturális szövetségének székházát.

A kormányzó most azonban közzétette, konkrétan kiket is gyanúsítanak. Kiderült, hogy két lengyel szélsőjobbosról van szó: a 22 éves Adrian Marglewski és a 25 éves Tomasz Rafal Szimkowiak mindketten a Falange nevű szervezet tagjai.

Marglewski rohamrendőrszerkós képét külön is iderakom, annyira jól néz ki:

A Falanga pánszláv eszméket valló, Putyin politikáját támogató szervezet, de nem csak elméletben: több tagja is részt vett a Donbasszban zakló harcokban az oroszbarát szakadárok oldalán.

A két férfi Szlovákia felől lépett be Ukrajnába az akció napján, majd másnap ugyanott távoztak. A hatóságok megtalálták az ungvári szálláshelyüket, és azonosították az akció közben használt telefonokat is.

Először éjjel egykor próbálkoztak, de miután megnézték az akciót dokumentáló videójukat, azt nem találták elég hatásosnak, ezért elmentek egy benzinkútra, vettek még benzint , és hajnalban újra próbálkoztak, ezúttal látványosabban.

A kormányzó szerint a távollétükben fogják meggyanúsítani őket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.