Nem oroszok vagy ukránok, hanem EU-tag radikális putyinisták gyújtották fel az ungvári KMKSZ-székházat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Nem sikerült rendesen felgyújtani

Miután február 4-én ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházára, a gyanú automatikusan az ukrán szélsőségesekre terelődött, hiszen az utóbbi időszakban több magyarellenes megmozdulást is szerveztek helyi nacionalisták. A legdurvább eset novemberben történt, amikor a szélsőségesek végigmasíroztak Beregszász központján, füstbombákat robbantottak, majd letépték a magyar zászlót a városházáról.

Most azonban szenzációszámba menő bejelentést tett Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke:

"A két személy nem ukrán. Egy európai uniós tagországban működő oroszbarát radikális szélsőjobboldali szervezet tagjai próbálták meg felgyújtani a KMKSZ ungvári székházát. Hostelben éltek a Tolsztoj utcában, de a portás haszonszerzés céljából nem írta be a vendégek adatait. Mivel az adott napon biometrikus útiokmánnyal léptek be az országba az Ungvár–Felsőnémeti határátkelőn, a határátkelő adatai és a térfigyelő kamerák alapján azonosították őket."

A Szlovákia felől Ukrajnába érkező férfiaknak kemény előélete van:

"Korábban külföldiként 2014 májusától Donbászon harcoltak a szeparatisták oldalán. Szélsőségesen radikális, extrém elveket vallanak, ukránellenesek, és támogatják Putyin politikáját, annak népszerűsítésén dolgoznak."

Moszkal szerint a tettesek már nincsenek Ukrajnában.

"Most arra várunk, hogy az érintett ország tegye meg a bejelentést, hogy elítélik az esetet vagy elhallgatják. Minden országban vannak radikálisok, a kérdés az, hogyan reagálnak rá a hatóságok. Ha nem kérnek bocsánatot Magyarországtól, a Kárpátalján élő magyaroktól, akkor elítéljük az országot, és megnevezzük az elkövetőket, nyilvánosságra hozzuk címüket, biometrikus útiokmányaik adatait"

- nyilatkozta az ukrán közigazgatási vezető.

Az ukránok belső vizsgálatot is tartanak annak kiderítésére, hogy a közeli rendőrörsön miért nem intézkedett senki annak ellenére, hogy a két szélsőséges hosszasan mászkált a környéken. Sőt az is kiderült, hogy valójában kétszer próbálták meg felgyújtani a házat. Először éjjel egykor, amit le is mobilvideóztak, de utána úgy ítélték meg, hogy nem voltak elég látványosak a lángok, ezért elmentek munícióért egy helyi benzinkútra, majd hajnali négykor újra próbálkoztak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.