Moszkvának ellátási és árproblémák miatt be kellett tiltania a benzinexportot

külföld
február 27., 15:42

Oroszország kedden elrendelte a benzinexport hat hónapos, március 1-jén hatályba lépő tilalmát, írja a Reuters. Moszkva célja ezzel az, hogy a lakossági fogyasztók és a mezőgazdasági termelők növekvő kereslete közepette is stabilan tartsa az árakat, és lehetővé tegye a finomítók karbantartását a világ második legnagyobb olajexportőrében.

A tilalmat megerősítette Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz energiaágazatért felelős szóvivője. „A kőolajtermékek iránti túlzott kereslet ellensúlyozása érdekében olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítik az árak stabilizálását a hazai piacon” – idézte Novak javaslatát az RBC.

A benzinárak alakulása érzékenyen érinti az autósokat és a gazdákat a világ legnagyobb búzaexportőrében a március 15-17-i elnökválasztás előtt, miközben néhány orosz finomítót ukrán dróntámadások értek az elmúlt hónapokban.
Oroszország és Ukrajna egymás energetikai infrastruktúráját vette célba, hogy megzavarja az ellátási vonalakat és a logisztikát, valamint demoralizálja ellenfeleit, írja a Reuters.

Az Autotraveler adatai szerint a legolcsóbb 92-es benzin ára 8,76 százalékkal magasabb, mint egy éve volt, a 95-ösé 6,24 százalékkal, a 98-asé 4,76 százalékkal haladja meg a 2022. februárit. A legolcsóbb benzin most éppen 50,9 rubelbe kerül, a 95-ös 54,81 rubelbe, a 98-as 64,93-ba. Az orosz mediánfizetés tavaly 94 900 rubel volt, a minimálbér a 20 ezer rubelt sem éri el.