Pénteken temetik Alekszej Navalnijt Moszkvában

külföld
február 28., 10:05

A moszkvai Boriszovszkij temetőben temetik el pénteken Alekszej Navalnijt, a búcsúszertartást pedig a Moszkva központjától távolabb fekvő Marjino városrészben tartják majd - írja a BBC.

A február 16-án rejtélyes körülmények közt elhunyt ellenzéki politikus szóvivője, Kira Jarmis korábban azt mondta, a legtöbb temetési helyszínen, amivel kapcsolatba léptek, megtagadták, hogy nyilvános búcsúztatást tartsanak. „Néhány helyen azt mondják, hogy a helyiségek foglaltak, mások elküldenek, ha a Navalnij nevet meghallják. Egy helyen egyenesen azt mondták nekünk, hogy a temetkezési ügynökségeknek tilos velünk együttműködniük” – közölte Jarmis.

Az orosz politikai és kulturális élet kiemelkedő személyiségeit egyébként jellemzően a Novogyevicsi temetőben szokták végső nyugalomra helyezni.

Az ellenzéki vezető holttestét halála után több mint egy hétig nem adták ki a börtönhatóságok. Az anyja, Ljudmila Navalnaja – Dubkov kíséretében – a távoli „sarki farkas” börtönbe utazott, hogy visszaszerezze a fia holttestét. A holttestet 8 nappal Navalnij halála után adták át az asszonynak, aki azt mondta, a hatóságok megfenyegették, és azt akarták, hogy Navalnijt „titokban” temessék el.