Hét évbe és négymilliárd forintba került, de Karcagon újranyitott a Sámándob

POLITIKA
február 29., 16:47

Hét évvel a hazahozatala után átadták az újra felépített Sámándobot, azaz a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot. Az MTI beszámolója szerint a városból származó Varga Mihály pénzügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, hogy


Szőcs Géza műve ma is összehozza majd a közösségeket. Az 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat.

Varga hozzátette, hogy Karcag a Nagykunság fővárosaként különleges helyszín, amely az ősi kultúrák találkozóhelyeként írta be magát a történelemkönyvekbe.

„A kunokon, jászokon keresztül ez a város ma is a magyarság közép-ázsiai gyökereit jeleníti meg”

- mondta, ezért a Sámándobként ismert szimbolikus épület jó helyre, az ország talán legmegfelelőbb pontjára került.

photo_camera Fotó: Varga Mihály/Facebook

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándobra akkor 5-6 milliárd forintot költhetett az állam. Két évvel később, 2017-ben hozták Karcagra az épület vázszerkezetét, ami évekig rohadt a szabad ég alatt. Végül több mint négymilliárd forintért építették fel újra, miközben olyan problémákkal kerültek szembe, minthogy az eredeti épületben nem voltak mosdók, illetve fűtés, vagy hogy egyetlen egyenes fal sincs, ezért gyártatni kellett a bútorokat.