Matolcsy: Nagy Márton jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa

gazdaság
február 29., 11:10
photo_camera Matolcsy György Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Nem fogta magát vissza Matolcsy György jegybankelnök az értéktőzsde „BÉT Legek” nevű csütörtöki díjátadó eseményén, amikor a kormányzati gazdaságpolitika került szóba.

Matolcsy a Portfolio beszámolója szerint alapvetően arról beszélt, hogy a gazdaság melyik ágazatai lehetnek a növekedés motorjai a következő időszakban. A jegybankelnök a gyógyszeripart, az egészségipart, a kreatívipart, az adatfeldolgozást, az informatikát, és a zöld átállást említette. De a jövő sikereihez olyan gazdaságpolitikai környezet kell, ami ezeket egyáltalán lehetővé teszi - fejtegette ezután, hogy arra futassa ki a gondolatmenetét, miszerint

a kormány 2021 közepétől szakított a 2010-es évek helyes gazdaságpolitkájával és hibás fordulatot hajtott végre,„Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől” – fogalmazott a jegybankelnök. Aki szerint a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarchoz vezet, ezért vissza kellene térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához.

Nagy Márton a parlamentben 2023. szeptember 25-én.
photo_camera Nagy Márton Fotó: Németh Dániel/444

Matolcsy szerint a 2021-es fordulat része, hogy rejtve és nyíltan is támadások érték a jegybank függetlenségét. Amit most tervez a kormány, az szintén komoly támadás a jegybank függetlensége ellen – mondta az elnök Egykori helyettesét, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert külön kiemelte:

„Rosszul esik, hogy egy volt kollégánk, egy volt alelnök vezeti ezeket a támadásokat. 2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank működésével ellentétes működést is mutatott.”