Fidel Castro egyik legjobb befektetése lehetett az amerikai diplomata, akit azzal vádolnak, hogy több mint 40 évig kémkedett Kubának

külföld
március 01., 06:12

Beismerte bűnösségét az egykori amerikai diplomata, Victor Manuel Rocha, akit azzal vádolnak, hogy több mint 40 évig kémkedett Kubának.

A kolumbiai születésű, de amerikai állampolgárságú Rocha New Yorkban nőtt fel. Tanult a Yale-en, a Harvardon és a Georgetown egyetemen is, majd az amerikai külügyminisztérium munkatársa lett. Diplomataként számos latin-amerikai országban szolgált, 1999 és 2002 között az Egyesült Államok bolíviai nagykövete volt.

Az ügyészség szerint 1981-ban kezdett el kémkedni Kubának. A bizonyítékok között szerepel olyan hangfelvétel is, amiben Rocha elismeri ügynöki munkáját. A felvételen „commandante"-ként, vagyis parancsnokként hivatkozik Fidel Castróra, az Egyesült Államokat pedig ellenségnek nevezi.

Victor Manuel Rocha
photo_camera Victor Manuel Rocha Fotó: U.S. DISTRICT COURT/via REUTERS

A férfival 2022-ben egy fedésben dolgozó FBI-ügynök vette fel a kapcsolatot. Rocha többször is személyesen találkozott az ügynökkel, aki kubai titkosszolgálati tisztnek adta ki magát. Rocha ezeken a találkozókon állítólag többesszám első személyben beszélt Kubáról és saját magáról.

Rochát a külföldi ügynökökre vonatkozó törvény megsértésével vádolják. Ügyében április 12-én hoz majd ítéletet a bíróság.

(via BBC)