Orbán szerint Trump visszatérése békét hozna Ukrajnában és Gázában is

irodalom
március 01., 18:20
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán Viktor pénteken megerősítette, hogy a jövő héten meglátogatja Donald Trumpot Floridában, és azt mondta: a volt amerikai elnök esetleges visszatérése az „egyetlen komoly esély” az ukrajnai háború befejezésére. Egy törökországi diplomáciai fórumon felszólalva Orbán Viktor azt is felvetette, hogy Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba segíthetne a gázai konfliktus lezárásában.

„Az egyetlen komoly esély a békére az, ha képes lesz visszatérni és békét kötni. Különben hosszú lesz a háború Ukrajna és Oroszország között” - idézi az AP a magyar miniszterelnököt, aki szerint Trump visszatérése „előfeltétele az európai kontinens erős és gyors békéjének”. Orbán Viktor sokadjára hangoztatta azt a bizonyíthatatlan meggyőződését, hogy ha Trump lett volna hivatalban, amikor az ukrajnai háború elkezdődött, „akkor most nem lenne háború”.

A gázai háborúról szólva a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Trump „érti” a konfliktust. „Tett valamit, ami némi reményt keltett” - mondta Orbán Viktor az Ábrahám-megállapodásra utalva, amelynek célja az Izrael és az Öböl-menti országok közötti kapcsolatok normalizálása volt.

A Világgazdaság összefoglalójából ehhez még annyit csapnék hozzá, hogy Orbán szerint a politikai elit reprodukálja magát, ezért szükség van eredeti arcokra, Donald Trump pedig ilyen ember. Azt is megemlítette, hogy Magyarország nem lép ki az Európai Unióból, de ő mindig is a nemzeti érdekeket fogja előtérbe helyezni.

Orbán találkozott külön Recep Tayyip Erdogannal, amiről ezt a szívderítő videót készítette a török elnökhöz közel álló Takvim:

link Forrás