Őrizetbe vették a Novaja Gazeta orosz független lap főszerkesztőjét

külföld
március 01., 11:02

Bevitték a rendőrök a Novaja Gazeta orosz független lap főszerkesztőjét csütörtökön Moszkvában, miután azzal vádolták meg, hogy lejáratta az orosz fegyveres erőket – írja az AP.

photo_camera Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Szergej Szokolovot az orosz szélsőségesség elleni harc központjának (Center E) munkatársai vették őrizetbe, és 30 ezer rubel, azaz nagyjából 120 ezer forint pénzbírságra ítélték egy moszkvai bírósági tárgyaláson - közölte a Novaja Gazeta.

A vádak - amik „adminisztratív jellegűek”, és általában pénzbírsággal vagy rövid börtönbüntetéssel büntethetők - az újság Telegram-csatornáján közzétett anyagokkal kapcsolatosak. A hatóságok vizsgálata során megállapították, hogy az anyagok „a hatalmi struktúrák tevékenységének verbális lejáratására utaló nyelvi és pszichológiai jeleket” tartalmaznak.

A Riporterek Határok Nélkül, azaz RSF nevű médiafigyelő szervezet az X-en közölte, hogy „tiltakozik a letartóztatás ellen, ami újabb tanúbizonyságot tesz az oroszországi cenzúra erőszakosságáról”. Szokolov 2023 szeptemberében vette át a Novaja Gazeta szerkesztőségének vezetését, miután az előző, hosszú ideje hivatalban lévő főszerkesztőt, a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovot az orosz hatóságok „külföldi ügynöknek” nevezték.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője, miután 103,5 millió dollárért elárverezte a Nobel Béke-díját.
photo_camera Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője, miután 103,5 millió dollárért elárverezte a Nobel Béke-díját. Fotó: KENA BETANCUR/AFP
Kiemelt videóink