Nicolas Schmitet jelölik az európai szocialisták az Európai Bizottság élére

külföld
március 02., 16:49
Nicolas Schmit
photo_camera Nicolas Schmit, az unió foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa Fotó: CAISA RASMUSSEN/AFP

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) Nicolas Schmittel az élen vág neki az európai uniós választásoknak, a luxemburgi politikus lesz a szocialisták jelöltje az Európai Bizottság élére.

Schmit, aki jelenleg az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, a párt római kongresszusán kapta meg a mandátumot. Nem volt kérdés: a 70 éves luxemburgi politikus volt az egyetlen jelölt a pozícióra.

A PES a második legnagyobb frakció az Európai Parlamentben jelenleg 154 képviselővel. Csak a Néppártnak van több képviselője, így aztán Schmit nem teljesen esélytelen, hogy tényleg a Bizottság elnöke legyen, bár a végső döntés általában a pártcsaládok és befolyásos kormányfők alkujaként szokott megszületni.

Schmit a beszédében azt mondta, nem akarják engedni, hogy Európa a megszorítások és az elnyomás útjára lépjen, mint történt vele pénzügyi válság idején. Ez a fő érv, amiért meg akarják nyerni ezeket a választásokat, mind a 27 tagállamban.

A luxemburgi politikus biztosként nagy szószólója a négynapos munkahétnek. Schmitt tavaly májusban is beszélt arról, hogy különösen azokban a szektorokban volna sürgető ezt bevezetni, ahol egyre látványosabb a munkaerőhiány. (Euronews)