Azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában Kamala Harris amerikai alelnök

külföld
március 04., 05:55

Kamala Harris amerikai alelnök szerint a Gázai övezetben éheznek az emberek, ezért sürgette Izraelt, hogy jelentősen növelje a segélyek szállítását, valamint azt mondta, legalább hathetes tűzszünetre van szükség, amíg kiszabadítják az izraeli túszokat, írja a BBC.

photo_camera Fotó: ELIJAH NOUVELAGE/Getty Images via AFP

Harris vasárnap egy alabamai rendezvényen beszélt: „Amit nap mint nap látunk Gázában, az pusztító. Családok leveleket vagy állati takarmányt esznek, a nők alultáplált csecsemőket hoznak világra, akiknek alig vagy egyáltalán nincs orvosi ellátásuk, és gyermekek halnak meg alultápláltságban és kiszáradásban. Ahogy már sokszor elmondtam, túl sok ártatlan palesztint öltek meg”.

Hétfőn az alelnök Washingtonban tárgyal majd Benny Gantzcal, az izraeli háborús kabinet befolyásos tagjával, hogy megvitassák a lehetséges tűzszüneti megállapodást és a Gázának szánt humanitárius segélyek növelését. „Az izraeli kormánynak jelentősen növelnie kellene a segélyek szállítását. Nincs mentség” – mondta Harris.

Izrael képviselői kihagyták a kairói béketárgyalást, mert a Hamász nem adta át az életben lévő izraeli túszok nevét tartalmazó listát. Az USA szerint közel van a tűzszünet, egy Hamász-tisztviselő azonban a CNN-nek azt mondta, nagyon valószínűtlen, hogy a következő két napban bármi is létrejönne, mivel még számos vitás pont van.