Nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek

belföld
március 04., 06:11

Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet, írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke szerint a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes, akik az állami fenntartású, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. A gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ám ez nem történt meg. Tavaly nyári adat alapján a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka egyéb nem állami fenntartású.

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon 2024. február 6-án.
photo_camera Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon, Bicske Fotó: Kristóf Balázs/444

Meleg szerint a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Márpedig a vitatott kormányrendelet a pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjét is.

A bicskei gyermekbántalmazásos ügy miatt a kormány pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelt el az otthonok vezetőinél, ennek keretében teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél. Meleg azt mondta, a rendelet a jelenleg zajló és jövőbeni vezetői kinevezésekre vonatkozik, a jelenlegi vezetők mandátumához csak lehetőséget biztosít.