Az ENSZ tényfeltáró csapata szerint is nőket erőszakolt meg a Hamász

háború
március 05., 05:28

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint „észszerű okkal feltételezhető”, hogy a Hamász terrorszervezet nemi erőszakot és csoportos nemi erőszakot követett el az október 7-ei izraeli terrortámadás során.

A kifejezetten erre a vizsgálatra alakult ENSZ-csapat kilenc szakértővel utazott januárban Izraelbe, ahol nem nyomozást folytattak, hanem információkat gyűjtöttek és azokat próbálták megerősíteni. Látogatásuk során 33 találkozón vettek részt, 5000 fotót és 50 videót elemeztek.

A jelentésük szerint arról is vannak „meggyőző információk”, hogy szexuális erőszakot, köztük nemi erőszakot, szexuális kínzást, kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot alkalmaztak a túszokkal szemben”. Jelentésük szerint az erőszakok több helyszínen is történtek, köztük: a Nova zenei fesztivál helyszínén és környékén, a 232-es úton és Re'im kibucban.

Az ENSZ szerint a most még túszként fogvatartott emberek „jó okkal feltételezhetően” továbbra is szexuális erőszaknak vannak kitéve.

Voltak azonban olyan állítások, amelyeket a csoport vagy nem tudott alátámasztani, vagy nem bizonyultak igaznak. Egy ilyen történet volt az, hogy egy terhes nő méhét felvágták, és kiszedték a magzatot, amit megkéseltek. A csoport következetes, csonkításra utaló mintákat sem vélt felfedezni a beszámolókban.

A nemi erőszakról szóló hírek október 7-óta folyamatosan érkeznek a Hamásszal kapcsolatban, legutóbb Izrael számolt be bizonyítékokkal brutális erőszakról.

A Hamász tagadja, hogy a fegyveresei nőket erőszakolt volna meg. Az izraeli külügyminiszter szóvivője a jelentés kapcsán arra szólította fel, az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek a Hamászt és hozzanak nemzetközi szankciókat ellenük. (BBC)