Magyarország nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO főtitkára

POLITIKA
március 05., 14:05

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, Magyarország nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára. Azért, mert Rutte korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot.

A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnökként dolgozó politikus jelöltségét korábban többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is támogatta. A főtitkár megválasztásához azonban egyhangú szavazás szükséges, így a magyar vétó megakadályozhatja a folyamatot.

Orbán Viktor és Mark Rutte az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-én
photo_camera Orbán Viktor és Mark Rutte az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Rutte 2010-ben lett Hollandia miniszterelnöke. Kormánykoalíciója azonban tavaly összeomlott, így lemondott pártelnöki posztjáról. Azt mondta, visszavonul a politikától. Az új holland kormány felállásáig azonban ügyvezető miniszterelnökként dolgozott tovább, jelenleg is ez a munkája.

A NATO-főtitkári pozíció idén üresedik meg, miután lejár Jens Stoltenberg mandátuma. A lehetséges utódok között több politikus neve is felmerült, többek között Ursula von der Leyenről, Kaja Kallas észt miniszterelnökről és Klaus Iohannis román elnökről is cikkezett a sajtó.

(via The Guardian)