A tavalyi nagy visszaesés után egyelőre idén is csak stagnál a kiskereskedelmi forgalom

gazdaság
március 06., 09:40

A kiskereskedelem bezuhanását hozta a tavalyi, inflációval sújtott év, ahogy írtuk is, az évezred legrosszabb éve volt 2023 a boltosoknak. A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly összességében 7,9 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Decemberben már ugyan mutatkozott fellendülés, de a KSH által most közölt januári adatok alapján ez egyelőre nem egy erős fordulatot jelez. 2023 januárjához képest ugyan a kiskereskedelmi volumen 0,6 százalékkal emelkedett, ami azért nem igazán erős adat, mert a tavaly januári kifejezetten alacsony volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva pedig csak stagnálás volt. Ahogy a portfólió megjegyzi: úgy tűnik, a fogyasztói bizalom lassan épül vissza itthon, annak ellenére, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben emelkedett, vagyis ezt az emelt összeget az érintettek január elején megkapták.

link Forrás

Éves összehasonlításban a KSH szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,0 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1 százalékkal kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,6%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3%-kal mérséklődtek.

Nem túl jó adatok jöttek az iparról sem: Még nem termelnek újra a gyárak: januárban felgyorsult a magyar ipar visszaesése