Kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon

POLITIKA
március 06., 11:18

Közös járőrszolgálatot láthatnak el a magyar és a kínai rendőrök Magyarországon, erről állapodott meg még február közepén Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel. A Belügyminisztérium a Telex érdeklődésére közölte, hogy

„a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

A tárca szerint a megállapodás célja „a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.” Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság közbiztonsági miniszterét február 16-án fogadta Orbán Viktor és Pintér Sándor a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben/MTI/MTVA

A megállapodás célja jóval túlmutathat a kínai turisták biztonságérzetén, és valójában a Magyarországon dolgozó kínaiak megfigyeléséről szólhat. A kínai befektetésekkel sok kínai is érkezik az országba, akiket Peking ellenőrizni akar.