Felfüggesztették a gazdagréti óvoda igazgatóját, miután az egyik dolgozót szexuális kényszerítés miatt őrizetbe vették

bűnügy
március 07., 05:17

A Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek teljeskörű felderítésének, és a gyermekek védelmének érdekében hozott döntéseket Újbuda képviselő-testülete - írja a Népszava.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt hét pénteken szexuális kényszerítés bűntettének gyanúja miatt őrizetbe vették a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik dolgozóját. A férfit, aki pedagógiai asszisztensként hat éven keresztül dolgozott az intézményben, egy ismeretlen személy jelentette fel a rendőrségen. Az óvoda vezetése péntek reggel értesítette a szülőket az esetről. Azt is közölték, hogy az érintett dolgozó azóta nem léphetett be az óvoda területére, és a gyerekekkel sem találkozhatott.

Az újbudai önkormányzat már pénteken belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, munkaviszonyát azonnal megszüntették.

Az elkövetőt a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányságán még aznap ki is hallgatták, és megalapozott gyanú miatt nyomozás indult ellene, egyben indítványozták letartóztatását az ügyészség felé.

A Népszava úgy tudja, László Imre újbudai polgármester rendkívüli ülést kezdeményezett az üggyel összefüggésben, ahol beszámolót tartott a Szivárvány Óvoda ügyében tett eddigi önkormányzati lépésekről, amit a képviselő-testület ellenszavazat nélkül elfogadott. Az óvodában folyamatosan rendelkezésre áll gyermekpszichológus, emellett a városvezetés felkérte Herczog Mária gyermekvédelmi szakembert, hogy szakértelmével személyesen segítse a gyerekeket, a szülőket és az óvodai dolgozókat - tudatta László Imre.

Az ülésen vizsgálóbiztos kinevezéséről is döntöttek, az eljárás idejére pedig a képviselő-testület az érintett óvoda vezetőjét felfüggesztette a munkavégzés alól, erre az időszakra az Észak-Kelenföldi Óvoda igazgatóját kérték fel az intézmény vezetésére.A testület Kulturális és Köznevelési Bizottságát továbbá megbízták azzal, hogy vizsgálja meg, milyen további intézkedésekkel lehet erősíteni és javítani a gyermekvédelem helyzetét a kerületben.

A közleményben felidézik, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet három napja arról írt, hogy bár az ügyben érintett dolgozóra már az előző munkahelyén is érkezett panasz, ennek ellenére nem szüntették meg munkaviszonyát, hanem áthelyezték a Gazdagréti Óvodába. Ezért egy módosító javaslat keretében azt is indítványozták, hogy a vizsgálat terjedjen ki az előző, fideszes városvezetés ideje alatt zajlott 2018-as munkahelyváltás körülményeire is.

Hétfőn lapunk is beszámolt arról, hogy a szexuális kényszerítés gyanúja miatt letartóztatott óvodai dolgozó megtagadta a vallomástételt a rendőrségen.