Magyar Péter Polt Péter legfőbb ügyész távozását követeli

POLITIKA
március 07., 07:45

„Tegnap felhívott a Központi Nyomozó Ügyészség egyik ügyésze és jelezte, hogy meg kívánnak hallgatni (egyelőre tanúként) egy korrupciós bűncselekmény kapcsán, feljelentés elmulasztása miatt” - írta ki Facebook-oldalára Magyar Péter, azt követelve: „Polt Péter legfőbb ügyész haladéktalanul távozzon hivatalából”.

Elmondása szerint az őt telefonon felhívó ügyész azt állította, hogy az idézést a múlt hét végén adták postára, de mivel úgy látják, hogy Magyar még nem vette át, tegnap személyesen is próbálták neki kézbesíteni, de nem találták otthon. Magyar rákérdezett, hogy mire a nagy sietség, és másokhoz is küldenek-e ki személyesen ügyészt az idézéssel, ha nem veszi át a postán 3 napon belül, de mint írja, ezekre a kérdésekre nem kapott megnyugtató választ.

„Innen is üzenem Polt Péter legfőbb ügyésznek (volt Fidesz tagnak), hogy legalább a látszatra ügyeljen. Továbbá felszólítom, hogy azonnali hatállyal távozzon hivatalából, de mielőtt ezt megtenné, mentse fel azon ügyészeket, akik a Völner-Scahdl (és mások?) ügyében a nyomozást vezették.”

Magyar Péter nemrég hirdette meg március 15-re zászlóbontását az Andrássy útra, Talpra, magyar! címmel, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen zászlót bont (bár egyes hírek szerint pártalapításban gondolkodik).

FRISSÍTÉS 13:23

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a Központi Nyomozó Főügyészségnek is, megkeresésünkre válaszul közölték: „az ügyészség a Büntetőeljárási törvény szabályainak megfelelően intézkedett dr. Magyar Péter tanúkénti meghallgatásáról.”

Mint írták:

„Dr. Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. E tárgyban több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el. Ezen eljárás keretében az ügyészség dr. Magyar Pétert tanúként kívánja meghallgatni. Egyebekben dr. Magyar Péter a sajtóban korábban jelezte, hogy az általa tudottakat a nyomozó ügyészséggel kívánja megosztani.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Dr. Magyar Pétert először írásban idézte, az idézést 2024. február 27-én adta ki. A 2024. március 1-jei kézbesítés eredménytelen volt, mert a címzett nem tartózkodott otthon, ezért a kézbesítő postai értesítőt hagyott a címen. A postai nyomkövető adatai szerint a hivatalos küldeményt a címzett nem vette át.

Azt követően, hogy dr. Magyar Péter nem fogadta az ügyészség telefonhívását, az ügyészség 2024. március 6-án – a Büntetőeljárási törvény szabályai szerint – az idézést két alkalommal rövid úton személyesen is megkísérelte kézbesíteni, amely szintén nem járt eredménnyel. Ekkor a nyomozó ügyészség ügyésze sms üzenetet küldött az érintettnek.

Dr. Magyar Péter ezután visszahívta az ügyészség képviselőjét. Az eljáró ügyész közölte vele, hogy tanúként kívánja kihallgatni a következő hét keddjén. Dr. Magyar Péter egy programra hivatkozott, és azt ígérte, hogy jogi képviselőjével konzultálva másnap reggel ismét hívja az ügyészséget, hogy megfelel-e neki az időpont. Ez a mai nap délelőttjéig nem történt meg.”