Orbán: Magyarországon pozitívan tekintenek az erős vezetőkre, a nyugati országokban viszont azt gondolják, hogy csak egy lépésre vannak Hitlertől

POLITIKA
március 07., 09:33

Orbán Viktor a TRT World török közszolgálati televíziónak adott interjút.

Az interjú elején arról beszélt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnöknek különleges megítélése van Magyarországon. Azért, mert nálunk az erős vezetőkre pozitívan tekintenek, nem úgy, mint a nyugati országokban. Ott automatikusan rossznak tartják az erős vezetőket. Úgy gondolják, hogy tőlük már csak egy lépés Hitler. Orbán szerint ez a felfogás német mintán alapul.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Európában már csak Magyarország és Törökország beszéli a béke nyelvét. A nyugati világban mindenki más a háború nyelvén szól. Orbán szerint ezt bizonyítja, hogy ha EU- vagy NATO-csúcson vesz részt, csak agresszív hangokat hall. Mindenki háborús győzelemről és Putyin bukásáról beszél.

Orbán Viktor a török köztévé riporterével
photo_camera Orbán Viktor a török köztévé riporterével Forrás: TRT World/Youtube

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország kis ország, amit konzervatív értékei tesznek különlegessé. Ez az értékrendszer az Európai Unióban egyre inkább kimegy a divatból. Törökország viszont szintén konzervatív ország, ahol ugyanúgy az „Isten, haza, család" értékek szerint élnek, mint nálunk. Ezért könnyebb a török kormánnyal tárgyalnia, mint az európaiakkal.

Végül újra megdicsérte Erdogant. Szerinte Törökország nélkül Európa már destabilizálódott volna a migráció miatt. A török elnök legalább kétszer mentette meg a kontinenst az elmúlt nyolc évben.