Örményország felszólította Moszkvát, hogy távolítsa el határőreit a jereváni repülőtérről

külföld
március 07., 05:52

Örményország szerdán hivatalosan közölte, hogy felszólította Moszkvát: vonja ki határőreit az egyik jereváni repülőtérről - írja a The Moscow Times.

„Örményországnak világos álláspontja van ebben a kérdésben, amiről hivatalos levélben tájékoztatta Oroszországot” - közölte Armen Grigorjan, az Örmény Biztonsági Tanács titkára.

Az Örményországgal 1992-ben aláírt megállapodás értelmében Oroszország több határőr különítményt tart fenn a dél-kaukázusi országban, köztük a jereváni Zvartnots repülőtéren. Moszkva sokáig az örmény biztonság szavatolójának tartotta magát az ingatag dél-kaukázusi régióban, ahol számos olaj- és gázvezeték halad keresztül. A 102. orosz katonai bázis 1995 óta állomásozik állandó jelleggel Örményországban, állománya mintegy 3500 katona.

A két ország viszonya hosszú ideig baráti volt, ám tavaly megromlott, miután az oroszok nem avatkoztak be akkor, amikor Azerbajdzsán átvette az irányítást Hegyi-Karabah felett.

Amikor Azerbajdzsán 2023 szeptember közepén offenzívát indított az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaság területén, amely annak felszámolásával végződött, Oroszország semmilyen módon nem vett részt a konfliktus rendezésében. Moszkva szerint ez Azerbajdzsán belügye volt, mivel a harcok az ország nemzetközileg elismert területén zajlottak. A területen élő mintegy 120 ezer örmény többsége elmenekült, az azeri hozzáállást erősen szemléltette, amikor Ilham Aliyev azeri elnök a terület kvázi fővárosában, Sztepanakertben katonának öltözve megtaposta a karabahi örmények zászlaját.

Örmények menekülnek Hegyi-Karabahból 2023. szeptember 28-án.
photo_camera Örmények menekülnek Hegyi-Karabahból 2023. szeptember 28-án. Fotó: Siranush Adamyan/AFP

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök még tavaly októberben úgy fogalmazott a Wall Street Journalnak: nem lát előnyöket az orosz bázisok további örményországi jelenlétében, a hegyi-karabahi konfliktus ugyanis megmutatta, hogy Moszkva nem teljesítette szövetségesi kötelezettségeit.