280 gyereket raboltak el motorosok az iskolájukból Nigériában, hadműveletet indítottak a kiszabadításukra

külföld
március 08., 12:04

A nigériai hatóságok is megerősítették a csütörtöki hírt, eszerint még annál is több, legalább 280 gyereket raboltak el fegyveresek egy iskolából, mint amiről az első híradások szóltak.

Az ország északi részén lévő Kurigában a gyerekek éppen az iskola előtti gyülekezőtéren voltak a becsengetés előtt, amikor reggel több tucat motoros fegyveres rontott be a területre. Az elrabolt gyerekek 8 és 15 év közöttiek, egy tanárral együtt vitték el őket. A középiskolából 187, a helyi általános iskolából pedig 125 gyereket hurcoltak el, közülük azóta 25-en visszatértek. Egy kislányra rá is lőttek a fegyveresek, őt kórházban ápolják.

Egy tanárnak sikerült megszöknie, ő azt mondta, helyiek megpróbálták kimenteni a gyerekeket, de a fegyveresek visszaverték a szabadítási kísérletet. Eközben egy ember meghalt.

photo_camera Az elrabolt kurigai gyerekek rokonai a kormányzó hivatala előtt. Fotó: -/AFP

A városban szinte minden családban van gyerek az elraboltak között - írja a BBC.

A fegyveres erők műveletet indítottak a diákok kiszabadítására, de ennek a részleteiről nincs információ. „Egy gyerek sem fog elveszni” – mondta a tartomány kormányzója.

2014-ben 276 középiskolás lányt rabolt el a Boko Haram ugyanebből az északnyugati régióból, Chibok városából. Közülük tíz év elteltével többen még mindig fogságban vannak. Az emberrabló bandák az elmúlt években sok száz embert raboltak el az országnak ezen északnyugati részén, többségüket a váltságdíj kifizetése után elengedik.

Az elmúlt évben ugyan csökkent az emberrablások száma, de néhány napja a Boko Haram vagy száz nőt és gyereket rabolt el egy menekülttáborból, amikor éppen tűzifát gyűjtöttek a környéken. A mostani eset ettől valószínűleg független, és egyelőre nincs arról információ, hogy ez is a Boko Haramhoz kötődne, vagy pedig a terrorszevezettől független bűnbandák az elkövetők.