Órákkal Navalnij halála előtt még az esetleges fogolycseréről tárgyalt Putyin

külföld
március 08., 11:03

Alekszej Navalnij tényfeltáró csapata a politikus halála után pár nappal közzétett egy videót, amiben azt állították, hogy előrehaladott titkos tárgyalások folytak a politikus szabadon engedéséről.

Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak. Fotó: YEGOR ALEYEV/AFP

Marija Pevcsih a videóban azt mondta, állítólag Navalnijért, valamint az orosz börtönben ülő Evan Gershkovich Wall Street Journal-újságíróért cserébe Vagyim Kraszikov FSZB-ügynök bérgyilkost adták volna a németek. A titkos tárgyalásokon az egyik közvetítő állítólag Roman Abramovics oligarcha, a Chelsea focicsapatának extulajdonosa volt.

Az Agensztvo orosz lap pénteki cikkében azt írja, Putyin és Abramovics február 16-án reggel, alig négy órával a Navalnij haláláról szóló első hírek megjelenése előtt is tárgyalt erről. Hriszto Grozev újságíró, aki állítása szerint ismerte a csere terveit, szintén úgy értesült, hogy Putyin – meglepetésre – beleegyezett a politikus kiengedésébe. Ugyanakkor Grozev biztos benne, hogy Putyin valójában csak látszatot keltett. „Ez vagy álca volt, vagy stratégiai lépés, gondolván, hogy mivel Németország elvben beleegyezett Kraszikov átadásába, egy másik, Putyin számára nem annyira fontos fogolyért is odaadják majd" – mondta a a lapnak. Egy másik forrás hasonlóan értelmezte a történteket: „Miután Putyin megtudta, hogy a Nyugat kész átadni Kraszikovot Oroszországnak, hidegvérrel elrendelte Navalnij meggyilkolását.”Pevcsih állítása szerint február elején ajánlották fel Putyinnak a csere lehetőségét. A tárgyalások elhúzódtak, mert sok résztvevőnek voltak saját érdekei, mondták a lap forrásai. Két dolog volt egyértelmű az első szakaszban: a Kreml nagyon akarja Kraszikovot, akit Németországban ítéltek életfogytiglanra egy volt csecsen hadúr meggyilkolásáért, a Fehér Ház pedig az Oroszországban kémkedésért elítélt Evan Gershkovich újságírót és Paul Whelan tengerészgyalogost.

Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon május 31-én.
photo_camera Fotó: AFP

Berlin kezdetben nem akart tárgyalni, úgy vélték, ez ártana „Németország megítélésének, ahol, mint kiderült, akadálytalanul meg lehet gyilkolni politikai ellenfeleket közvetlenül a főváros központjában”.

Az egyik forrás szerint Németország 2023 nyarán beleegyezett a cserébe, és Annalena Baerbock német külügyminiszter személyesen is részt vett a tárgyalásokon. Szeptemberében azonban az akciót felfüggesztették, és az sem segített, hogy Navalnijt az Északi-sarkkörön túli kolóniába küldték.