Navalnij már majdnem szabadult, amikor meghalt, kicserélték volna ugyanis egy börtönben ülő FSZB-s bérgyilkosra

külföld
február 26., 13:57
photo_camera Marija Pevcsik a titkos tárgyalásokról mesél
  • Bombát robbantott a börtönben meghalt Alekszej Navalnij tényfeltáró csapata: egy friss videóban azt állítják, hogy igen előrehaladott titkos tárgyalások folytak az ellenzéki politikus szabadon engedéséről.
  • Navalnijt állítólag olyan fogolycsere keretében engedte volna ki Putyin, aminek a részeként kiszabadulhatott volna a kémkedés vádjával orosz börtönben ülő Wall Street Journal-újságíró is.
  • A titkos tárgyalásokon az egyik közvetítő állítólag Roman Abramovics oligarcha, a Chelsea focicsapatának egykori tulajdonosa volt.
  • Ám Putyin Navalnijék szerint az utolsó pillanatban inkább megölette esküdt ellenségét.

Szenzációs, más forrásból egyelőre meg nem erősített állítással lépett elő Alekszej Navalnij csapata: állításuk szerint titokban olyan fogolycseréről folytak tárgyalások Putyinékkal, aminek keretében az orosz ellenzéki politikus már februárban szabadulhatott volna a börtönből.

Erről Marija Pevcsih*, Navalnij legfontosabb munkatársa és korrupcióellenes alapítványának kuratóriumi elnöke beszélt egy hétfőn publikált videóban.

link Forrás

Pevcsih állítása szerint február elején ajánlották fel Putyinnak a csere lehetőségét. (Azt nem közölte, hogy pontosan ki tette az ajánlatot, de szinte biztosan az amerikaiakra és a németekre gondolt, mindjárt elmesélem, miért.) Az állítólagos üzlet keretében az oroszok visszakapták volna Vagyim Kraszikov FSZB-ügynök bérgyilkost, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy berlini börtönben egy Németországban élő, Grúziában született csecsen ellenzéki öt évvel ezelőtti berlini meggyilkolása miatt.

photo_camera Az életfogytiglani büntetését töltő Vagyim Kraszikov azon kevés bérgyilkosok közé tartozik, akik annak is néznek ki

2019-ban világbotrányt okozott, amikor kiderült, hogy Putyin titkosszolgálata egy uniós fővárosban végezte ki egy politikai ellenfelét.

Pevcsih szerint Kraszikov szabadulása fejében az oroszok két fogva tartott amerikai állampolgárt és Navalnijt adták volna. Navalnij munkatársának információi szerint február 15-én este a tárgyalások már a végső fázisban jártak. A politikust 16-án ölték meg. Pevcsih elmesélte, hogy amint kitört az ukrajnai háború, Navalnij csapata számára világossá vált, hogy a politikust bármi áron ki kell juttatniuk a börtönből. Arra jutottak, hogy Putyint ismerve ezt praktikusan csakis fogolycsere útján lehet elérni. Az viszont nagy probléma volt, hogy mivel Navalnij orosz állampolgár, más országoknak nem lett volna érdeke áldozatot hozniuk a kiszabadításáért. Ám két évvel ezelőtt körvonalazódni kezdett a lehetséges megoldás: humanitárius fogolycsere, aminek keretében orosz kémeket adnak át politikai foglyokért. A terv kidolgozásában és végrehajtásában Hriszto Grozev, a jó pár orosz kémet lebuktató bolgár tényfeltáró, a Bellingcat orosz-szakértője is részt vett. Ő állította össze a szóba jöhető, elkapott orosz kémek listáját, Navalnij munkatársai pedig a Putyin börtöneiben raboskodó politikai foglyokat vették számba.

Pevcsih elbeszélése szerint két éven át dolgoztak az ügyön, ami sokáig reménytelennek tűnt. Amerikai és német politikusok és diplomaták megkeresésén felül lobbizásra kértek néhányat a Föld leggazdagabb emberei közül is (neveket nem említett), és megkörnyékezték a Putyin barátjának elkönyvelt Henry Kissingert is, aki nemet mondott.

Ám az érintett országok diplomatáinak megtetszett az ötlet, és idővel az orosz fél sem volt már elzárkózó. Azért sem, mert korábban több példa is volt hasonló fogolycserékre. 2023 tavaszán állítólag már igent is mondtak nagy vonalakban, de utána majdnem egy évig nem történt semmi, hogy aztán tavaly decemberben újraéledjenek a megbeszélések.

Pevcsih szerint ennek a tervezett fogolycserének a részeként szabadult volna az amerikai Evan Gershkovich, a Wall Street Journal Oroszországban kémkedési vádakkal fogva tartott riportere is. Arról, hogy a színfalak mögött tárgyalások folynak Kraszikov és Gershkovich kicseréléséről, tavaly szeptemberben írt először a Wall Street Journal.

Idén február elején pedig olyan forrás beszélt a színfalak mögött készülődő Kraszikov-Gershkovich-cseréről, akinél ebben az ügyben nem képzelhető el hitelesebb: maga Vlagymir Putyin. A Tucker Carlson amerikai újságírónak február elején adott interjújában Putyin azt mondta Gershkovich-ról, hogy
az ügyében sikerülhet egyezséget kötni az amerikaiakkal. Az orosz elnök azt mondta, fogolycserét javasol egy Németországban fogvatartott orosz „patriótával”, aki 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy volt csecsen harcost.

„Készek vagyunk tárgyalni. A tárgyalások már folynak is" - fogalmazott az orosz elnök.

Putyin szavahihetőségét tökéletesen illusztrálja, hogy 2019-ban még felháborodottan utasította vissza, hogy Oroszországnak bármi köze lett volna a berlini gyilkossághoz.

Pevcsih saját információi szerint nem más, mint Roman Abramovics oligarcha vitte Putyin elé február elején azt a konkrét javaslatot, amerikai és német kérésre, hogy Navalnij is kerüljön bele ebbe az érlelődő fogolycsere-akcióba. Az orosz-brit újságírónő azt mondja, hogy egy közös ismerősük révén rákérdezett Abramovicsnál a tárgyalások részleteire, amiket az nem volt hajlandó felfedni, de a megbeszélések megtörténtét nem cáfolta.

Minden el volt tehát készítve az „üzlethez”, amikor Navalnij meghalt vagy Putyin meggyilkoltatta. (Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Szibériában raboskodó ellenzékit megölték volna, de Navalnij csapata és a legtöbb nyugati szakértő egészen biztos ebben.)

Hogy miért ölette meg, ha egyszer „cserealap” volt? Pevcsih szerint ez irracionális lépés volt, de Putyin irracionálisan gyűlölte Navalnijt. Az oknyomozó újságíró szerint Putyin valósággal belebolondult a Navalnij elleni gyűlöletébe, ezért akár a saját érdekeivel is szembement, ha árthatott neki.

*Marija Pevcsih nevét írhattam volna Maria Pevchikh-nek is. Ő ugyanis orosz-brit kettős állampolgár és ott a Maria Pevchikh nevet használja. Erre keresve találod meg a korábbi megnyilatkozásait is a legkönnyebben. De az orosz neveket magyarra fonetikusan kell átírni, ezért használtam ezt az alakot a cikkben.