Hazaárulással gyanúsítanak egy amerikai–orosz nőt

külföld
február 20., 10:20

Egy 33 éves amerikai–orosz kettős állampolgárságú nőt vettek őrizetbe Jekatyerinburgban, írja a BBC. Azzal gyanúsítják, hogy az ukrán hadseregnek gyűjtött pénzt 2022 februárja, az orosz invázió kezdete óta, valamint részt vett az Egyesült Államokban ukránbarát tüntetéseken.

Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a nő az összegyűjtött pénzből orvosi felszereléseket, fegyvereket és lőszereket vásárolt.

A hazaárulás gyanújával őrizetbe vett nő nevét nem tudni, az orosz állami hírügynökség felvételén arcát nem látni. Oroszországban a hazaárulásért tavaly április óta már akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Különös, hogy tavaly márciusban a kémkedéssel gyanúsított Evan Gershkovich amerikai újságírót is a Moszkvától 1600 kilométerre fekvő Jekatyerinburgban vették őrizetbe. A Wall Street Journal újságírójának előzetes letartóztatását legutóbb március végéig hosszabbították meg. Éppen kedden jelent meg a moszkvai városi bíróságon, ahol az előzetes letartóztatásával kapcsolatos fellebbezését tárgyalták.

Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon
photo_camera Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Vlagyimir Putyin a múlt héten a Tucker Carlsonnak adott interjúban az amerikai újságíróról azt mondta: az ügyében sikerülhet egyezséget kötni az amerikaiakkal. Fogolycserét javasol egy Németországban fogva tartott orosz „patriótával”, aki 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy volt csecsen harcost. 2022 decemberében ugyancsak fogolycserével szabadult a hasisolajat tartalmazó vape-patronok miatt őrizetbe vett Brittney Griner amerikai kosárlabdázó.

Több amerikai állampolgár is Oroszországban tölti börtönbüntetését. Közülük a 2018-ban őrizetbe vett Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos a legismertebb, őt kémkedéssel vádolták, 16 év börtönbüntetést kapott.