A halál kalmáráért cserébe engedték szabadon az oroszok a 9 évre ítélt amerikai kosarasnőt

külföld
2022 december 08., 13:39
comments 22

Hivatalosan is elismerte az orosz külügyminisztérium, hogy elcserélték az Oroszországban 9 és fél év börtönre ítélt amerikai kosárlabdázót, Brittney Grinert az Egyesült Államokban húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészért, Viktor Butért. A fogolycserére, amit a napokban Joe Biden elnök is jóváhagyott, Abu-Dzabi repterén került sor.

Griner az amerikai női kosárlabda-történet egyik legsikeresebb játékosa, hatszoros WNBA-bajnok, hétszeres All Star-válogatott. A Phoenix Mercury csapatában játszott, 2014 óta pedig szezonok közt az orosz UMMC Jekatyerinburgban lépett pályára, és három orosz bajnoki címet is bezsebelt. Letartóztatására néhány nappal azelőtt került sor, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Griner az egyik tárgyaláson júniusban.
photo_camera Griner az egyik tárgyaláson júniusban Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A 32 éves Grinernél a vámhatóságok hasisolajat tartalmazó vape-patronokat találtak egy Moszkva melletti repülőtéren. „Kapkodva pakoltam, a patronok véletlenül kerültek a táskámba” – mondta a sportoló a himki bíróságon. Griner bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy hibát követett el. Záróbeszédében azt mondta, nem állt szándékában törvényt szegni.

A csere után Joe Biden elnök is felhívta a hazafelé tartó Grinert.

link Forrás

Az Egyesült Államok még nyáron ajánlotta fel, hogy Grinerért Viktor But orosz fegyverkereskedőt adnák, aki 25 éves büntetését tölti az USA-ban. Az orosz férfi haduraknak adott el fegyvereket.

photo_camera Viktor But Fotó: SAEED KHAN/AFP

A Szovjetunió bukása utáni években fegyverkereskedelem miatt a halál kalmárának nevezték, részben az ő karrierje ihlette 2005-ben a Fegyvernepper című Nicolas Cage-filmet. Végül 2008-ban kapták el egy bangkoki hotelben, majd két évvel később kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terroristák támogatása és amerikaiak megölésének előkészülete miatt ítélték el.

Ugyanakkor az egykori tengerészgyalogos, Paul Whelan továbbra is orosz fogságban maradt, bár az ügyvédje szerint már az ő kiszabadításáról is zajlanak a tárgyalások. Whelant még 2020-ban ítélte 16 év börtönre az orosz bíróság kémkedés vádjával. A férfi mindent tagadott. (BBC/RIA/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.