Portugáliában is kilőtt a szélsőjobb

külföld
március 09., 20:05
  • A vasárnapi portugál parlamenti választás a Szocialista Párt és a szociáldemokraták között dőlhet el – csakúgy mint szinte mindig az 1974-es szegfűs forradalom óta.
  • Ezúttal a harmadik helyre futhat be 15 százalék fölötti eredménnyel egy öt éve alapított szélsőjobboldali párt. Ilyen erős harmadik párt a nyolcvanas évek kommunista pártja óta nem volt Portugáliában, szélsőjobboldali képviselő pedig 2019-ig nem jutott a parlamentbe.
  • A mostani szocialista kormánynak korrupciós botrány miatt kellett távoznia, de korrupcióval és mesés vagyonszerzéssel vádolják Portugália 2005 és 2011 közötti szocialista miniszterelnökét is.
  • Portugáliában minden fordítva van: itt a baloldal a megszorításellenes, a jobboldal pedig örömmel működött együtt a Nemzetközi Valutaalappal.

Hagyományosan a szocialisták és a jobboldali szociáldemokraták között dőlhet el a vasárnapi portugál előrehozott parlamenti választás, és a nagyok dolgába akár a 2019-ben alapított szélsőjobboldali Chega (Elég) is beleszólhat.

A 2015 óta hatalmon lévő szocialista António Costa egy korrupciós ügy miatt volt kénytelen lemondani tavaly novemberben, azóta ügyvivőként áll a kormány élén. A 62 éves politikus igazi veteránnak számít, a kilencvenes években kétszer is volt miniszter, és nyolc évig, miniszterelnökké választásáig a Benfica szenvedélyes szurkolójaként Lisszabon főpolgármesteri székében ült.

Mellette az utódja? Jobbra António Costa leköszönő miniszterelnök, mellette Pedro Nuno Santos, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje
photo_camera Mellette az utódja? Jobbra António Costa leköszönő miniszterelnök, mellette Pedro Nuno Santos, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Közvetlen bukását egy komikus félreértés okozta, bár valószínűleg enélkül is mennie kellett volna. A hatóságok az észak-portugáliai lítiumkutatási programokkal és a sines-i zöld hidrogén óriásprojekttel kapcsolatban vizsgálódtak. António Costa neve egy lehallgatási jegyzőkönyvben bukkant fel, csakhogy a botrány kirobbanása után kiderült: a lehallgatottak nem róla, hanem António Costa Silva gazdasági miniszterről beszéltek. (Az ember azt gondolná, hogy a Costa a leggyakoribb portugál családnevek között van, de csak a hatodik. António Costából viszont van jónéhány, közöttük olyan hírességek, mint egy röplabdázó, egy egyetemi tanár és egy sorozatgyilkos.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.