Gáza felé tart egy amerikai katonai hajó, ideiglenes mólót építenek a segélyek célba juttatásához

külföld
március 10., 08:26

Elindult az amerikai katonai hajó a Közel-Kelet felé, amelyik felszerelést szállít egy ideiglenes móló építéséhez a Gázai övezet partjainál - írja a BBC. A Frank S Besson tábornok nevű támogató hajó szombaton indult útnak egy Virginia állambeli katonai támaszpontról.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok megépít egy úszó kikötőt, amivel segítik, hogy a segélyek tengeri úton eljussanak Gázába. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben az éhínség „szinte elkerülhetetlen” és gyerekek halnak éhen.

A szárazföldi és légi segélyszállítmányok korábban nehéznek és veszélyesnek bizonyultak. A Világélelmezési Program kénytelen volt szüneteltetni a szárazföldi szállítmányokat, miután konvojaira rálőttek és kifosztották azokat. Pénteken pedig öt ember meghalt, miután agyonütötte őket több olyan amerikai légisegély, amiknek nem nyílt ki az ejtőernyője.

A Pentagon szerint akár 60 napig is eltarthat a móló megépítése 1000 katona segítségével - akik közül senki sem megy ki a partra. A jótékonysági szervezetek szerint azonban a Gázában szenvedők nem tudnak ennyi ideig várni.

Közben egy mintegy 200 tonna élelmiszerrel megrakott segélyhajó vasárnap reggel még mindig arra várt, hogy engedélyt kapjon a ciprusi kikötőben a kihajózásra. Az Open Arms nevű hajó remélhetőleg még hétfő előtt elindulhat, miután az EU bejelentette, hogy a hétvégén új tengeri útvonalat nyitnak meg, hogy a segélyek közvetlenül Ciprusról - a Gázához legközelebb eső uniós országból - indulhassanak.

Lárnaka - Gázai övezet
photo_camera Lárnaka - Gázai övezet

A segélyhajó már hetek óta készen áll az indulásra - közölte a jótékonysági szervezet alapítója. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a tengeren szállított segélyek hogyan jutnának el biztonságosan a partra, mielőtt az amerikai móló megépül. Gázának nincs működő kikötője, és a környező vizek túl sekélyek a nagy hajók számára. Oscar Camps, az Open Arms alapítója az Associated Pressnek elmondta, hogy a célállomáson - ami továbbra is titkos - a World Central Kitchen egy csapata már épített egy mólót a segélyek fogadására.

Izrael kijelentette, hogy üdvözli a tengeri folyosó megnyitását, de figyelmeztetett, hogy minden szállítmányt szigorú biztonsági ellenőrzéseknek kell alávetni. „A ciprusi kezdeményezés lehetővé teszi a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek mennyiségének növelését, miután a biztonsági ellenőrzéseket az izraeli előírásoknak megfelelően végrehajtották" - írta Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a Twitteren/X-en.

A nyugati országok közben sürgetik Izraelt, hogy további átkelőhelyek megnyitásával bővítse a szárazföldi szállítást. Becslések szerint 300 000 palesztinnak nem jut elegendő mennyiségű élelem és tiszta víz.

Izraelt azzal vádolják, hogy akadályozza a segélyezési erőfeszítéseket, és egy független ENSZ-szakértő a múlt héten pedig arról beszélt, hogy Izrael kampányszerűen éhezteti a palesztinokat Gázában. Yeela Cytrin, az izraeli ENSZ-képviselet jogi tanácsadója erre úgy reagált: „Izrael teljes mértékben visszautasítja azokat az állításokat, amik szerint az éhezést háborús eszközként alkalmazza”, majd tiltakozásképp kisétált.