264 millió forint közpénz ment el arra, hogy Szijjártó Péter egy luxusgépet bérelt magának több utazáshoz is

belföld
március 11., 13:07

A külügyminisztérium több esetben is egy, a Magyar Honvédség gépeivel megegyező típusú, csak azoknál sokkal több luxussal felszerelt gépet bérelt Szijjártó Péternek – derítette ki az Átlátszó. A lap által feltárt utak összesen 264 millió forintba kerültek az adófizetőknek.

Az Átlátszó az OE-HUG lajstromjelű osztrák magánrepülőgépet követte. Ez az a gép, amiről tavaly kiderült, hogy Mészáros Lőrinc rendszeresen helikopterrel megy át Budaörsről Ferihegyre, hogy felszálljon rá. Az egyik New York-i út során akadtak rá a PH-AJX lajstromjelű Dassault Falcon 7X típusú gépre. Ez a 2011-ben forgalomba helyezett luxus magánrepülőgép korábban Bert Verwellius ingatlanmágnásé, lelkes Ajax-drukkeré volt. A lajstromban az AJX végződés is a csapatra utal. 2021-ben az Exxaero cég flottájába került. Így néz ki belülről:

photo_camera Forrás: Exxaero

Szijjártó magát buktatta le, ugyanis az általa július 17-én közzétett poszt segítségével tudta a lap azonosítani a luxusgépet. Ezután közadatigényléseket küldtek a külügynek. Így kiderült, hogy mennyit költöttek az alábbi utazásokra:

  • Budapest-New York-Budapest (2023. július): 95,6 millió forint.
  • Budapest-Brüsszel-Budapest (2023. július): 31,9 millió forint.
  • Budapest-New York-Budapest (2023. szeptember): 136,8 millió forint.

Az utóbbi útnak külön érdekessége, hogy az amerikai tartózkodás alatt Szijjártó Austinba és Houstonba is ellátogatott, és ezekhez az utakhoz valamiért egy másik gépet béreltek neki további 40,9 millió forintért. A PH-AJX lajstromjelű gépet az Exxaerotól az OTP Travel Kft.-n keresztül bérelték.