„Ha nem vagyunk egységesek, vége a pártnak”

POLITIKA
március 11., 14:35

Hétfő este rendkívüli taggyűlésen szavaz Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna társelnökök jövőjéről a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). Kovács vasárnap jelentette be, hogy az MKKP mégsem indul a XII. kerületi önkormányzati választáson, miután a párttagság nem támogatta, hogy Kovács részt vegyen az ellenzéki előválasztáson. Kovács és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna nem sokkal később lemondott pártelnöki pozíciójáról.

Nagy Dávid pártigazgató szerint fordulóponthoz érkezett az MKKP. A pártnak vége lesz, ha a ma esti szavazáson nem mutat egységet, mondta kérdésünkre. Szerinte „a társelnökök lemondása olyan pont, aminél rendet kell csinálni, különben a túldemokratizálódás felőrli a pártot”. Nagy emiatt arra kérte a máshogy gondolkozó párttagokat, hogy el se jöjjenek este szavazni, e-mailjében többek között azt írta, hogy

„aki B tervvel érkezne a szavazásra, az ne jöjjön”. De az se, „aki szerint Kovács és Döme nélkül neki lehet menni a következő 3 hónapnak”.

A tartózkodók döntöttek

Az MKKP tagsága szombaton szavazott a XII. kerületi előválasztás kérdéséről. Nagy Dávid pártigazgató a 444-nek azt mondta, hogy az ellenzéki pártok javaslata alapján szinte amerikai típusú előválasztást tartottak volna a kerületben. A győztes polgármester-jelölt pártja 12-ből 8 körzetben indíthatott volna képviselő-jelöltet. Ráadásul a győztes jelölt plakátjaira nem került volna rá a többi ellenzéki párt logója.

Kovács Gergely
photo_camera Kovács Gergely Fotó: Bankó Gábor/444

A megállapodást azonban nem mindenki támogatta. Sokan úgy érezték, hogy az MKKP saját társelnökét engedné be vele egy átverésre alkalmas szituációba. A párt protest szemléletmódját követő tagjai úgy gondolták, nincs arra garancia, hogy az ellenzéki pártok ne verjék később át az MKKP-t. Hiszen korábban már többször átverték egymást.

Nagy viszont alaptalannak érezte ezeket az aggodalmakat. Szerinte nem sérült volna a párt identitása, mert a nulladik pillanatban kirakták volna az ablakba az előválasztási megállapodás részleteit. Így a nyilvánosság követni tudta volna a teljes folyamatot.

A szavazáson 18-an szavaztak igennel, 18-an nemmel, 9-en pedig tartózkodtak. Az előválasztást támogatók így nem kerültek abszolút többségbe. Nagy szerint Kovács előzetesen nem kötötte össze a szavazást a lemondásával, ezért mindenki „tátott szájjal nézte” az eredményt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.