Hamarosan bárki kísérletezgethet Elon Musk MI-alapú chatbotjával

TECH
március 11., 13:29

Nyílt forráskódúvá, azaz szabadon felhasználhatóvá teszi Elon Musk a tulajdonában álló start-up, az xAI által piacra dobott Grok chatbotot – jelentette be hétfőn a milliárdos. A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Elon Musk pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI start-up ellen arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja - írja az MTI.

A milliárdos már korábban is többször nehezményezte, hogy a Google-hoz hasonló techóriások a mesterséges intelligenciát profitszerzésre akarják felhasználni.

"Az xAI ezen a héten nyílt forráskódúvá teszi a Grok chatbotot" - írta Musk a tulajdonában álló X-en.

Elon Musk sem marad le a versenytársaktól.
photo_camera Elon Musk, „az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” tulajdonosa
Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Ezzel a lépéssel nem csupán szabad hozzáférést biztosíthat a nyilvánosságnak a technológiát támogató kódokkal való kísérletezéshez, hanem a szintén nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modellel rendelkező Metával és a francia Mistrallal egy kategóriába helyezheti start-upját. A Google Gemma nevű mesterséges intelligenciás modellje is szabad változtatásokat biztosít a külső fejlesztők számára.

Bár a nyílt forráskódú technológia segíthet az innováció ütemének felgyorsításában, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligenciás modellek terroristák kezébe kerülve katasztrofális következményekkel járhatnak: vegyi fegyvereket hozhatnak létre vagy egy emberi ellenőrzésen kívül álló szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.

Musk egy, a mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztéséről szóló tavalyi brit csúcstalálkozón elmondta: egy „harmadik félként működő játékvezetőt” akar létrehozni a fejlesztések felügyeletére, amely aggályok esetén riasztást küld.

Az OpenAI és a Google alternatívájaként Musk tavaly hozta létre az xAI-t, amelyet „az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” nevezett. Decemberben a start-up piacra dobta a Grok nevű chatbotot prémium felhasználói és az X közösségi oldal felhasználói számára.