Oscar: Magyar győztes, Oppenheimer-tarolás és I'm just Ken Slash-gitárszólóval

FILM
március 11., 04:44

Az előzetes jóslatoknak megfelelően tarolt a 96. Oscar-gálán Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi drámája, a 13 jelölésből hetet nyert meg: többek között a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is.

photo_camera Fotó: KEVIN WINTER/Getty Images via AFP

Összesen 11 jelölést kapott a Szegény párák (Poor Things), valamint Martin Scorsese filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) is eljutott tízig.

Nagy port kavart, hogy az év másik nagy szenzációját, a mozit megmentő Barbenheimer másik felét, a Barbie-t mindössze 8 díjra jelölték, ráadásul az Akadémia szerint sem a rendező Greta Gerwig, sem a főszereplő Margot Robbie teljesítménye nem volt ott a legjobbak között. Pedig a film nyitóhétvégéjén Gerwig a valaha volt legsikeresebb női rendező lett.

Idén lehetett magyar jelöltért is szorítani, Mihalek Zsuzsa a látványtervezői kategóriában volt esélyes a Magyarországon forgatott Szegény párák című filmért, meg is kapta az Oscar-díjat.A szobrot Mihalek nevében is két kollégája, Shona Heath és James Price vette át. Pár hete a film ebben a kategóriában már a brit BAFTA-díjat is megnyerte. Közel volt a jelöléshez Buda Flóra Anna 27 című animációs rövidfilmje is - az Arany Pálma-díjas rendezővel interjút is készítettünk -, rajta volt a shortlisten, de végül nem válogatták be az öt legjobb közé.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában Ukrajna története első Oscar-díját kapta a 20 nap Mariupolbanért. A film brutális helyszíni tudósítás a városból, amit az orosz hadsereg négy hónapon keresztül ostromolt, és ahol a becslések szerint 20 ezer civil vesztette életét.

„Valószínűleg én leszek az első rendező ezen a színpadon, aki azt fogja mondani, bárcsak soha ne készítettem volna el ezt a filmet. Bárcsak Oroszország ne rohanta volna le az országomat, és ne ölt volna meg több tízezer ukránt” – mondta Msztyiszlav Csernov rendező a köszönőbeszédében.

link Forrás

„Én nem tudom megváltoztatni a történelmet. Nem tudom megváltoztatni a múltat. De az igazság életben maradhat, biztosíthatjuk, hogy a mariupoli emberek és azok, akik életüket adták, soha ne merüljenek feledésbe, mert a mozi emlékeket formál, az emlékek pedig történelmet.”

A legnagyobb meglepetés talán a legjobb női főszereplő kategóriában volt, Lily Gladstone (Megfojtott virágok) helyett Emma Stone kapta a díjat a Szegény párákban nyújtott alakításáért. Gladstone így is történelmet írt, ő volt a díj történetében az első indián származású nő, akit jelöltek a kategóriában.

photo_camera Emma Stone Fotó: KEVIN WINTER/Getty Images via AFP

Wes Anderson megkapta élete első aranyszobrát, igaz, egy rövidfilmért, a Henry Sugar csodálatos életéért. Az a korábbi díjak után talán várható volt, hogy a legjobb animációs film díját nem a Pókember: A pókverzumon át, hanem a japán mester, Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című filmje nyeri meg. A Szegény párák négy, az Érdekvédelmi terület kettő, a Barbie pedig egy Oscart kapott, a Megfojtott virágok viszont semmit sem nyert.

A gálát Jimmy Kimmel humorista vezette 2018, 2019 és 2023 után negyedszer. A hangulat kellemes volt, atrocitás, pofozás, nem történt azon kívül, hogy John Cena majdnem meztelenül adott át egy díjat. Volt viszont Ryan Gosling és az I'm just Ken, nem is spoilereznék, mindenki nézze meg a videót:

link Forrás

Nyertesek

Legjobb film: Oppenheimer

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Szegény párák)

photo_camera Emma Stone Fotó: VALERIE MACON/AFP

Legjobb férfi főszereplő: Cillian Murphy (Oppenheimer)

photo_camera Cillian Murphy Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Legjobb női mellékszereplő: Da'Vine Joy Randolph (Téli szünet)

photo_camera Da'Vine Joy Randolph Fotó: VALERIE MACON/AFP

Legjobb férfi mellékszereplő: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

photo_camera Robert Downey Jr. Fotó: ROBYN BECK/AFP

Legjobb rendező: Christopher Nolan (Oppenheimer)

photo_camera Christopher Nolan Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Legjobb dokumentumfilm: 20 nap Mariupolban

Legjobb nemzetközi film: Érdekvédelmi terület

Legjobb operatőr: Oppenheimer (Hoyte van Hoytema)

Legjobb vágás: Oppenheimer

Legjobb betétdal: What Was I Made For (Barbie)

Legjobb production design: Szegény párák

Legjobb hang: Érdekvédelmi terület

Legjobb filmzene: Oppenheimer

Legjobb adaptált forgatókönyv: Amerikai irodalom (Cord Jefferson)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Egy zuhanás anatómiája (Justine Triet és Arthur Harari)

Legjobb vizuális effektek: Godzilla Minus One

Legjobb animációs film: A fiú és a szürke gém

Legjobb rövid animációs film: War is over

Legjobb rövid dokumentumfilm: The Last Repair Shop

Legjobb jelmez: Szegény párák

Legjobb haj és smink: Szegény párák

Legjobb rövidfilm: Henry Sugar csodálatos története