„A kultúra intézményesített szinten meg van gyilkolva, emiatt most máshol kell keresnünk a lehetőségeket”

FILM
2023 június 30., 15:24
  • Buda Flóra Anna május végén rövidfilmes Arany Pálma-díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon a 27 című animációs filmjével.
  • A Franciaországban élő fiatal rendező filmtervével háromszor pályázott a Nemzeti Filmintézetnél, forráshiányra hivatkozva mindháromszor visszautasították.
  • A 444-nek adott interjúban többek között beszélt arról, miért a magyar tanároknak ajánlotta a díját, hogyan ivott víz helyett gin-tonikot a cannes-i díjátadó után, hogy miért luxus manapság az, hogy ha valaki azzal foglalkozhat, amit szeret, és arról is, hogy melyik volt előbb: a lakhatási válság vagy az alacsony önértékelés.

444: Körülbelül egy hónapja volt a cannes-i filmfesztivál díjátadója, mi történt veled azóta?

Buda Flóra Anna: Volt egy Friss Hús rövidfilmfesztivál, amin végre volt szerencsém találkozni a film magyar stábjának egy részével, sokukkal csak online beszéltem ezelőtt. Nagyon jó élmény volt, megkaptuk a legjobb animációs filmnek járó díjat. Aztán pedig Annecyba (a világ legnagyobb animációs filmfesztiválja – szerk.) mentem, itt sikerült a francia és a magyar stábok egy kis részét összehozni. Ráadásul itt is megkaptuk a legjobb rövidfilmnek járó díjat, úgyhogy most ilyen eufória közeli állapot van, még soha nem volt olyan animációs rövidfilm, ami az Arany Pálma után elnyerte volna az Annecy-kristályt, szinte hihetetlen.

444: Ráadásul a Variety már Oscar-esélyesként ír a filmről.

B.F.A.: Még a gondolattól is libabőrös leszek. Nyilván eljátszottam azzal, hogy milyen lenne, ha jelölnének, de próbálom kicsit kizárni a dolgot, enélkül is elég izgalmas most ez az időszak.

photo_camera Buda Flóra Anna Cannes-ban. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

444: Gondolom, csak most indul be a fesztiválkörút, hova viszitek még a filmet?

B.F.A.: Igazából Cannes-nal kezdődött a fesztiválszezon. Kb egy-két évig szokott fesztiválokra menni egy film normális esetben, nem tudom, hogy ez most mennyire normális eset. A közeljövőben megyünk Szarajevóba és Koszovóba például. Még van egy-két fesztivál, ami nem publikus, de azok is nagyon szuperek.

444: Azért ezekre a fesztiválokra viszonylag szűk réteg jut el, tervben van, hogy majd valahogy online is elérhetővé teszitek a filmet?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.