Súlyosabb büntetést szabtak ki a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrökre

bűnügy
március 11., 09:33

2021 januárjában két mohácsi rendőr járőrözés közben bántalmazott két hajléktalant. Az ügyészség közleménye szerint az egyik, egyébként részeg férfit a rendőrök arra szólították fel, hogy „léggitározzon”, majd erről „az emberi méltóságot sértő” felvételt készítettek mobiljukkal. Egy korábbi tárgyaláson a rendőrök „kocogtatásként, lökdösésként” írták le azt ami az ügyészség szerint rúgás volt, ráadásul nem egyszeri alkalom.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az ügyészség most azt írja, a bántalmazó rendőrökkel szemben az ügyészi fellebbezést követően most súlyosabb büntetést szabott ki a bíróság.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa az időközben a rendőri testülettől fegyelmi úton eltávolított két volt rendőrt bűnösnek mondta ki „hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében és hivatali visszaélés bűntettében”, az egykori járőrvezetőt pedig „szolgálatban kötelességszegés vétségében” is.

A bíróság halmazati büntetésül az egyik rendőrt 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 225 000 forint pénzbüntetésre, társát pedig 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 150 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a katonai ügyész mindkét rendőr esetében végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabásáért, míg a két exrendőr és közös védőjük felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa végül a másodfokú katonai ügyészi indítványnak adott helyt, és mindkét exrendőrt 2 év és 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta.