A bíróság szerint vizsgálnia kell a rendőrségnek a mohácsi hajléktalan férfi panaszait

bűnügy
2023 március 07., 08:34

Új eljárásra kötelezte a Pécsi Törvényszék az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) egy hajléktalan férfi ügyében, akit mohácsi rendőrök bántalmaztak, többek közt tömegoszlatásra kitalált gázspray-vel fújtak le.

Az azóta leszerelt rendőrök büntetőeljárása még zajlik, januárban tettek vallomást a bíróságon, ahol egykori felettesüket is meghallgatták.

photo_camera A két exrendőr a bíróságon, akikkel szemben elindult a büntetőeljárás Fotó: Németh Dániel/444

A sértetteket képviselő Utcajogász ezzel párhuzamosan közigazgatási pert is indított az ORFK ellen, amiért leállították az ügyben a belső, rendőrségi vizsgálatot. Az ORFK arra hivatkozott, hogy a büntetőeljárás mellett nem szükséges további eljárás, amiben a rendőrség felelősségét kellene vizsgálni, a jogszerűtlen rendőri intézkedésekről pedig egyébként sem készült hivatalos dokumentáció.

Az Utcajogász szerint egyik ügyfelüket olyan rendőrök is zaklatták korábban, akiket nem vontak felelősségre a büntetőeljárásban: elvették a bicskáját és elektromos sokkolót is használtak vele szemben.

A civil szervezet közleménye szerint a rendőrség „nem foglalt állást a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban”, a korábbi eseteknél pedig dokumentáció hiányában nem tudta beazonosítani az érintett rendőröket.

A bíróság szerint a rendőrségnek „érdemben kellett volna eljárnia, azaz a felperesi panaszt érdemben elbírálnia, miután a jogszabályi feltételek maradéktalanul fennálltak, és az Alapvető Jogok Biztosa megállapította az emberi méltóságot sértő cselekményt”.

Az ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek.