Túl hamar előléptették a hajléktalanok bántalmazásával vádolt exrendőröket, mondja egykori felettesük

Lezárt tartalom a Kör tagjainak bűnügy
január 25., 16:42
comments 3
  • Vallomást tettek a kaposvári bíróságon azok az exrendőrök, akik az ügyészség szerint hajléktalan embereket bántalmaztak Mohácson.
  • A rúgás szerintük valójában kocogtatás volt, és a tömegoszlatásra kitalált gázspray-t is jogosan vetették be.
  • A kérdéses jelenetek egy részét ők maguk videózták le, de a bíróság csak a következő tárgyaláson fogja lejátszani a felvételeket.
  • Egykori feletteseik dicsérték a volt rendőröket, de a legmagasabb beosztású parancsnok szerint jobb lett volna, ha több tapasztalatot gyűjtenek, mielőtt előléptetik őket.
  • Az egyik sértettet személyesen fogja meghallgatni a bíró Mohácson.

Kocogtatásként, lökdösésként írták le a mohácsi exrendőrök, amit egyikük bakancsban csinált egy földön fekvő hajléktalan férfi fejével 2021 januárjában. Ugyanez az ügyészség szerint rúgás volt, ráadásul nem egyszeri alkalom. Folytatólagos bántalmazás miatt mindkettejükre három és fél év börtönt kértek, a most segédmunkásként és raktárosként dolgozó huszonéves férfiak viszont ragaszkodnak hozzá, hogy nem erőszakoskodtak.

Amikor elfogták őket, szinte mindent beismertek, majd az előkészítő tárgyaláson megtagadták a vallomástételt, így a csütörtöki első tárgyaláson hallhattuk először a saját verziójukat.

photo_camera A bíró és az egyik vádlott Fotó: Németh Dániel/444

Elmondásuk szerint a kocogtatás-rugdosás után egy hónappal csapott le rájuk a terrorelhárítás. Éppen szolgálatban voltak, és hívásra indultak volna a kapitányságról, amikor lefogták és órákra megbilincselték őket. A Kaposvári Törvényszéken felolvasott vallomásukban hosszan részletezték, milyen megalázóan kezelték őket: a kihallgatás alatt is rajtuk hagyták a bilincset, többször fegyvert fogtak rájuk, telefonálni sem hagyták őket. Végül éjszaka, a hidegben kellett megvárniuk, amíg egyikük szülei odaértek Mohács közeléből.

Az ügyészség korábbi közleményéből kiderült, hogy azért szereztek tudomást a bántalmazásról, mert a két rendőrt titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg. Nem tudni, ennek mi volt az oka.

A fej megkocogtatása lábbal

A vádiratban több bántalmazásról írnak, ezek néhány héten belül történtek, mindegyik késő este vagy éjszaka.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt