Kitiltották Oroszországból az észt és a lett miniszterelnököt

külföld
március 12., 16:31

Megtiltották Kaja Kallas észt miniszterelnök, Evika Siliņa lett miniszterelnök valamint a balti államok számos más magas rangú tisztviselője számára, hogy belépjenek az Orosz Föderáció területére, közölte az orosz külügyminisztérium. A közelmúltban összesen 347 ember került feketelistára Észtországból, Lettországból és Litvániából. A kitiltásokat a balti államok Oroszországgal szembeni ellenséges politikájával, a szovjet emlékművek lebontásával és az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal indokolták.

Evika Silina lett miniszterelnök
photo_camera Evika Silina lett miniszterelnök Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Kaja Kallas ellen február közepén körözést is kiadtak az orosz hatóságok, Oroszország elleni ellenséges cselekedetekkel és a „történelmi emlékezet meggyalázásával” vádolják.

Kaja Kallas észt miniszterelnök
photo_camera Kaja Kallas észt miniszterelnök Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A szovjet emlékművek eltávolítása kényes kérdésnek számít Észtországban, ahol az 1,3 milliós lakosság közel negyede orosz nemzetiségű. Miután 2022 februárjában az oroszok lerohanták Ukrajnát, Kallas megígérte, hogy minden szovjet emlékművet eltávolíttat. Az orosz propaganda elhárítására pedig kitiltottak 4 orosz nyelvű csatornát a kábelkínálatból. Lettország szintén belekezdett a szovjet emlékművel eltávolításába. (Meduza)