Oroszország körözött személynek nyilvánította az észt miniszterelnököt

külföld
február 13., 13:48

Szerdán körözött személynek nyilvánította Oroszország Kaja Kallas észt miniszterelnököt - írja a DW. Kallast Oroszország elleni ellenséges cselekedetekkel és a „történelmi emlékezet meggyalázásával” vádolják. A körözési listára Taimar Peterkop észt államtitkár és Simonas Kairys litván kulturális miniszter is felkerült.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Egy névtelenséget kérő orosz biztonsági forrás az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a három képviselő ellen a második világháborúban elesett „szovjet katonák emlékműveinek lerombolása” miatt indult eljárás.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig arról beszélt, hogy

„ezek olyan emberek, akik ellenséges akciókat hajtanak végre a történelmi emlékezet és hazánk ellen”.

Kallas volt az egyik legerősebb hang az Európai Unióban és a NATO-ban aki amellett érvelt, hogy több fegyvert kell Ukrajnának biztosítani. Amellett, hogy elősegítette a második világháborúban elesett szovjet katonáknak emelt emlékművek lebontását Észtországban, az orosz állampolgároknak történő vízumkiadás európai szintű betiltását szorgalmazta. Emellett kijelentette, hogy kész megváltoztatni az észt alkotmányt annak érdekében, hogy megfossza az észtországi oroszokat és fehéroroszokat a szavazati jogtól a helyi választásokon.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tavaly szeptemberben 170 külföldit, köztük lett, litván, észt, lengyel és ukrán állampolgárokat vádolt meg távollétükben szovjet katonai emlékművek meggyalázásával és megrongálásával.