Szijjártó bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden szavai miatt

POLITIKA
március 12., 13:58

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az albán kollégájával tartott sajtótájékoztatót, amin az ATV arról érdeklődött, hogy Orbán Viktor az amerikai útján nem találkozott senkivel a Biden-kormányzatból, Joe Biden pedig azt mondta a Trump–Orbán-találkozóról: „Tudja, kivel találkozik ma lent, Mar-a-Lagóban? Orbánnal Magyarországról, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem hiszi, hogy a demokrácia működik – diktatúrát keres.”

A megfogalmazásból nem volt teljesen egyértelmű, hogy utóbbit Orbánra érti-e, mondván, diktatúrát épít, vagy inkább Trumpra, hogy diktatúrákat követne, de a lényeget tekintve nincs túl nagy különbség. „Ez az, akivel találkozik” – tette hozzá Biden, hozzátéve: „Én egy olyan jövőt látok, ahol a demokráciát megvédjük, nem pedig leépítjük.”

Szijjártó Péter Donald Trumpnál Floridában
photo_camera Szijjártó Péter Donald Trumpnál Floridában Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó erről azt mondta, „ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől sem”, ezért bekérette az amerikai nagykövetet, akit Magyar Levente miniszterhelyettes fogadott. Azt kérték, David Pressman mutassa meg azt az állítást, amit Orbánnak tulajdonított Biden, de mivel ilyen nem hangzott el, ezért nem kaptak erre érdemi választ.

Szijjártó azt mondta: „A nagykövet úrnak az a megnyilatkozása, hogy az a hivatalos amerikai pozíció, hogy itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk, ez rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat. Ugyanis ezzel nem a kormányt, nem a miniszterelnököt sértik meg, hanem az országot. Mert a miniszterelnök és a kormány, az nem egy véletlen sorsolás alapján vezeti ezt az országot, hanem az emberek döntése alapján. Négy választást nyertünk meg egymás után, és az emberek kijelölték a kormányzás irányát, amelyet mi végrehajtunk. Ha nem hajtanánk végre, nem választanának minket újra, ugyanis ez a demokrácia egyik nagyon fontos velejárója.”

Szijjártó szerint súlyos teher a két ország kapcsolatában a demokrata kormányzat gondolkodásmódja.