Az orosz középiskolásoknak már azt tanítják, hogy Ukrajna és a NATO akarta megtámadni Oroszországot

háború
március 13., 14:56

Színtiszta formájában jelenik meg orosz állami propaganda azokban a középiskolásoknak szánt tankönyvekben, amiket A biztonság és a honvédelem alapjai nevű tantárgyhoz készítettek. Az új tantárgy szeptembertől Oroszországban és a megszállt területeken is kötelező lesz a 15-18 évesek számára, és várhatóan a háborúból visszatért katonák oktatják majd.

Az első tankönyv Az orosz hadsereg a haza védelmében címmel jelent meg, és a védelmi minisztérium munkatársai írták. A BBC beszámolója szerint 368 oldalon az orosz katonák hősies cselekedeteit mutatják be a 13. századtól napjainkig. Nemcsak a második világháborús győzelmet ünneplik, hanem Sztálint is dicsőítik, valamint méltatják az orosz hadsereget a Krím-félsziget 2014-es elfoglalásáért.

A tankönyv „különleges katonai műveletként” emlegeti az Ukrajna elleni háborút, amit azzal magyaráz, hogy 2014-ben „államcsíny” történt az országban, majd az új vezetés minden ellen fellépett, ami orosz. Azt a látszatot keltik, mintha Ukrajna és a NATO akart volna háborút indítani Oroszország ellen, és azt állítják, hogy az ukránok nagy számú csapatokat állomásoztattak a határon. Valójában az oroszok vonultak fel több mint 100 ezer katonával a határ mentén. A tankönyv magyarázata szerint Mariupolban az oroszok „nácik és külföldi zsoldosok” ellen harcoltak közel három hónapon át.

Orosz kadétok Szentpéterváron
photo_camera Orosz kadétok Szentpéterváron Fotó: KIRILL KUDRJAVTSEV/AFP

A harcokról pedig azt állítják, hogy az oroszok kiemelten figyelnek a civil lakosság biztonságára és minimalizálják a pusztítást, miközben rendszeresen támadnak civil célpontokat, a megszállt területekről pedig rendszeresen érkeznek beszámolók a lakosság terrorizálásáról. Az előző télen az orosz hadsereg szétbombázta az ukrán elektromos infrastruktúra 40 százalékát.

A könyv a 18 éven felülieket arra biztatja, hogy csatlakozzanak a hadsereghez. Még a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat is felsorolja, valamint ismerteti a katonáknak járó juttatásokat: ingyenes orvosi ellátás, biztosítás, vonzó fizetés, napi háromszori étkezés.