Az ötvenes években a Szabad Nép, most a Mandiner fanyalog Petőfin

publicisztika
március 14., 17:06

A Most vagy sohához hasonló kosztümös szuperprodukció egyetlen egy készült Petőfi Sándorról. Ez volt az 1953-as Föltámadott a tenger. Az 1945 utáni filmgyártás legdrágább alkotása volt, öt évig készült, kétszáz színész, háromezer statiszta és három rendező dolgozott benne. A forgatókönyvet maga Révai József, a kor rettegett kultúrpolitikusa javítgatta.

A film különben olyan volt, mint állítólag a 2010-es Brazília–Észak-Korea focimeccs összefoglalója a phenjani tévében: csak az észak-koreai gólt adták le, a két brazil gólt nem. A Föltámadott a tenger a győzedelmes 1849. január 21-i nagyszebeni csata képeivel zárult, a szabadságharc leverésére nem fecsérelték a moziperceket. (Véletlen vagy sem, a film ugyanúgy 135 perces, mint a Most vagy soha!.)

Nem kétséges, a most felnövő generáció lelki szemei előtt – különösen, ha ilyen ütemben szervezik az iskolák a kötelező vetítéseket – Berettyán Nándor jelenik majd meg, amikor Petőfiről hallanak. Az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek gyerekei ennél sokkal rosszabbul jártak, nekik a bemutató idején már a 41. évét taposó, a koránál amúgy is öregebbnek látszó Görbe János jelentette a 25 éves lánglelkű költőt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.