Orbán Viktor kanyarban előzte Petőfit március 15-e előtt, szövegét „szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon” felolvassák a nemzeti ünnep alkalmából

ÉLET
március 14., 13:51

„Orbán Viktor levelet intézett a külhoni magyarokhoz, melyet szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából”

– a személyi kultusz éveit idéző sorokkal próbál viccet csinálni a Fidesz Facebook-oldala március 15-éből, az 1848-as forradalom és így a nemzeti szabadságért vívott harc ünnepnapjából. Legalábbis ez volt az első gondolatom, amikor elkezdtem olvasni a kormánypárt Facebook-posztját. De aztán kiderült, hogy nagyon is komolyan gondolják.

Mondjuk az illiberalizmus eszméjét hirdetve kognitív disszonancia nélkül nehéz is a szabadság ünnepén hitelesen megszólalni, de Orbán Viktor szerencsére azért emelkedett az államférfiúság exoszféráiba, hogy ezt is megugorja. A miniszterelnök egy levélnek álcázott szabadverssel előzte a kanyarban Petőfi Nemzeti dalát, és hirdetett forradalmat, tizennégy éve hatalmon lévőként azon a politikai téren, ahol érzékelhető kisebbségben van: Európában.

A levele egészét nem idézném, hallgassátok meg majd holnap szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon. De a lírai húrokat megcsillogtató sorok sokaságából álljon itt az a gondolat, amely hatalmas csapda lehetne minden hatalmon lévő politikusnak, Orbán mégis egy virtigli forradalmár bátorságával meri leírni:

„a szabadság nem önmagáért való, és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett”.

Kiemelt videóink