Az Európai Bizottság elkülönített félmilliárd eurót a lőszergyártás fokozására

hadsereg
március 15., 14:23

Az Európai Bizottság elkülönített 500 millió eurót az európai védelmi iparnak, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék.

A finanszírozást a lőszergyártást támogató jogszabály (ASAP) keretében nyújtják, a bizottság 31 projektet választott ki, hogy segítse az európai ipart az érintett területeken.

A kiválasztott projektek öt területet fednek le: robbanóanyagok, lőpor, lövedékek, rakéták gyártását, valamint azok tesztelését és a felújítási tanúsításokat.

7,82 mm-es lőszerek
photo_camera 7,82 mm-es lőszerek Illusztráció: TSgt Michael Holzworth

A projekteket az EU és Norvégia költségvetéséből finanszírozzák. Ez a finanszírozás további ipari befektetéseket vonz majd, ami összesen kb. 1,4 milliárd eurós beruházást eredményez az ellátási láncban – közölte az Európai Bizottság.

Az ASAP olyan projekteket támogat, amik az éves termelési kapacitást több mint 10 ezer tonnával növelik a lőpor és több mint 4300 tonnával a robbanóanyagok esetében. Ebből a célból az EU 248 millió eurót fektet be a lőporgyártási és 124 millió eurót a robbanóanyag-gyártási kapacitásba.

A támogatási megállapodásokat a kiválasztott pályázókkal várhatóan májusban írják alá. (MTI)