Tűzszünetre tett javaslatot a Hamász

külföld
március 15., 12:22

A Hamász a tűzszünetről szóló javaslatot terjesztett a közvetítők és az Egyesült Államok elé, amelyben az alku tárgyát képezi, hogy az izraeli túszok elengedéséért több száz börtönbüntetésre ítélt palesztin rabot adjon át Izrael, tudta meg a Reuters.

A Hamász nőket, gyerekeket, idősek és betegeket engedne szabadon, cserébe pedig azt várja, hogy Izrael adjon át 700-1000 palesztin rabot, akik között 100 embert életfogytiglanra ítéltek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala csütörtökön közölte, hogy továbbra is „irreális követeléseken” alapszik a Hamász tűzszüneti javaslata.

Az Egyesült Államokon kívül Egyiptom és Katar is próbálja a tűzszünet megkötése felé terelni a feleket, miközben az egyre mélyülő humanitárius válság miatt a lakosság egynegyedét éhínség fenyegeti a Gázai övezetben. A katari tisztviselők nem reagáltak azonnal a Reuters megkeresésére.

Egyiptomban Abd el-Fattáh esz-Szíszi elnök viszont pénteken azt mondta: „Egyiptom tűzszünetet szeretne elérni a Gázai övezetben, növelni az övezetbe irányuló segélyszállítmányok mennyiségét, és lehetővé tenni, hogy az enklávé déli és középső részén élő, kitelepített palesztinok északra költözhessenek.”