Dmitrij Medvegyev: A román, mint ismeretes, nem is nemzet, hanem életforma

külföld
március 16., 08:15

A totális háború kezdete óta agresszív stílusával tüntető orosz exelnök (egyben a nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője) ezúttal Romániának és a románoknak rontott neki, hőbörgése pedig alaposan kiakasztotta a politikát és a közvéleményt a megtámadott országban.

Dmitrij Medvegyev pénteki bejegyzésében az Európai Parlament állásfoglalására reagált, amely szerint oroszországnak vissza kellene szolgáltatnia az első világháború idején a gondjaira bízott román aranytartalékot. A a Főtér azt írja, Románia alapvetően jól játszotta meg a lapjait az első világégés idején, szinte minden húzása bevált, de a nemzeti vagyon Moszkvába utaztatása baklövésnek bizonyult. Ugyan sikerült biztos helyre szállítani a közel 92 tonna aranyat, de arra nem gondoltak, hogy az még egy évszázaddal később is Moszkvában lesz.

Medvegyev az EP-állásfoglalásra ragálva a Vkontaktye közösségi oldalon azt írta, hiába gondolták, hogy az „idióta” európai vezetők semmivel sem lephetik már meg az oroszokat, megint kitettek magukért, azt akarják, hogy az aranytartalék visszakerüljön Romániába. Az az arany – Medvegyev olvasatában –, amit joggal tartottak vissza Románia első világháború végi, majd második világháborús „náci” magatartása miatt. Pofátlan módon akkor jönnek elő ezzel – fogalmaz az exelnök –, amikor az Európai Unió 300 milliárd dollárnyi vagyont lopott el Oroszországról.

Jobbkeze, Dmitrij Medvegyev elvégzi a piszkos munkát
photo_camera Dmitrij Medvegyev célra tart Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Medvegyev szerint nincs más válasz, mint elküldeni őket a f.-ba – a zs. kezdőbetűt használja, ez a zsopa, segg szót jelenti a szóban forgó a kontextusban –, és a biztonság kedvéért egy utalással nagyot rúg a románokba.

A Brat 2 című kulfilmből idézi az egyik szereplő Filipp Kirkorovról szóló kijelentését, aki azt mondja a popsztárról: „Egyszóval: román.” Medvegyev értelmez is, ekképpen: „A román, mint ismeretes, nem nemzet, hanem életforma.” A filmben amúgy folytatódik a párbeszéd – „de hiszen ő bolgár”, válaszolja egy másik szereplő –, erről azonban az orosz exelnök bejegyzésében már nincs szó.